– I verste fall stopper den maritime flyovervåkingen opp

Dersom Andøya flystasjon legges ned frykter Norges Offisersforbund at Norge vil få store problemer med å levere maritim overvåking av nordområdene til Nato.– I verste fall kan bli full stopp, sier tillitsvalgt Rune Øverås.

Tillitsvalgt Rune Øverås, Norges offisersforbund på Andøya flystasjon

Forhandlingene på Stortinget tærer på dem som risikerer å miste jobben på Andøya. Tillitsvalgt Rune Øverås i Norges Offisersforbund frykter kompetanseflukt.

Foto: Ole Dalen / NRK

Det er fortsatt ikke avklart om den militære flybasen på Andøya blir lagt ned eller ikke. Forhandlingene om langtidsplanen for forsvaret fortsatte i dag, tre dager på overtid.

Orion-flyene er Norges og Natos øyne på russernes aktivitet i nord. Nå frykter de ansatte at dersom Andøya Flystasjon legges ned og flyttes til Evenes vil kompetanseflukten bli så stor at oppdraget ikke lar seg løse, og forsvarsevnen svekkes.

– Nato trenger å vite nøyaktig hva som skjer i nordområdene. Det bidraget gjør vi stort sett daglig. I den siste tiden har det vært mye snakk om russiske ubåter. De er vanskelige å finne. Da er vi helt avhengig av å ha en liten gruppe mennesker som kan dette.

Det vil bli særdeles vanskelig å klare dette i årene framover dersom Andøya flystasjon legges ned, mener tillitsvalgt Rune Øverås, Norges Offisersforbund på Andøya flystasjon.

En av fire vil flytte

De ansatte Andøya flystasjon setter sin lit til sentrumspartiene, som vil utsette avgjørelsen om hvor Norges overvåkingsfly skal stasjoneres i framtiden.

En fersk undersøkelse på Andøya flystasjon viste at bare en av fire ansatte ønsket å bli med til Evenes.

– Hvis det skjer stopper det opp i flere år. Årsaken er at det tar mellom 10 og 12 år å bli virkelig god i denne jobben. Det inntrykket vi har fått de siste dagene, er at de som sitter og bestemmer tar ikke på alvor at det i verste fall kan bli full stopp. I beste fall et kompetansetap, sier Rune Øverås.

Dersom de ansatte ved Andøy flystasjon ikke gjennomfører et visst treningsprogram ved jevne mellomrom, vil ikke stasjonen lenger være operativ.

Nedskjæringer

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon

16 juni i år ble det siste Orion-overvåkingsflyet totalrenovert for 1,3 milliarder kroner. Dagen etter la regjeringen planer om å erstatte alle flyene.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Skjer det får ikke vi lov til å drive maritim overvåking ute i havet. Ingen ønsker seg en slik situasjon. Men dit kommer vi til å ende dersom vi blir for få folk og ikke får gjort det vi må gjøre jevnlig.

I et Orion-fly er det ti personer om bord. Hvor mange personer som vil utgjøre et minimum er graderte opplysninger.

– Alle disse leverer et viktig produkt. Vi har hørt i media at vi er for få folk allerede i dag av diverse grunner. Blant annet har det vært nedskjæringer. Dersom et lite antall mennesker slutter før vi når et punkt der vi ikke klarer å levere våre tjenester overfor Nato, vil vi få problemer, sier Øverås.

Regjeringen planlegger å bruke 11 milliarder kroner på å bytte ut Orion-flyene med den nye modellen P8 Poseidon fra 2020. Hvordan en eventuell flytting til Evenes skal gjennomføres er ennå ikke avklart.

– Vi vet ikke om det nye overvåkingsflyet skal komme til Andøy flystasjon for opptrening. Det kan gå greit. Andre sier at flyene skal gå rett til Evenes. Vi skal få noe av utdanningen i USA, men gjøre det meste her i Norge. Det blir vi ikke å klare, sier Øverås.

– Folk vil slutte

Han tror at konsekvensene vil vises ganske umiddelbart dersom Andøy flystasjon legges ned.

– Vi driver nesten daglig med skarpe oppdrag. Enten vi observerer russerne eller andre oppdrag er det mye som skal være på stell med tanke på sikkerhet. Vi kan ikke garantere at vi klarer å levere de neste årene. Folk vil se seg om etter ny jobb allerede dagen etter at det blir tatt en negativ avgjørelse. De sitter ikke og venter til 2023, sier Øverås.

NRK har i kveld forsøkt å få en kommentar til utspillet fra Norges offisersforbund.

– Vi kommenterer ikke slik utspill så lenge forhandlingene i Stortinget pågår, opplyser pressevakt Asgeir Spange Brekke i Forsvardepartementet til NRK.