Leah (25) kastes ikke ut i morgen

Trafickingofferet «Leah» og hennes lille datter skulle sendes til Italia torsdag, men onsdag ettermiddag ga politiet kontrabeskjed: «Leah» får bli i Norge inntil videre.

Leah og datteren

'Leah' og datteren skulle reist fra Bodø i morgen, men nå får de bli.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Ingrid Holm Ellingsen

Ingrid Holm Ellingsen representerer 'Leah'.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

«Leah» stod klar med kofferten, og er naturlig nok både overrasket og forvirret over det som har skjedd, sier hennes advokat Ingrid Holm Ellingsen til NRK.no.

I dag underrettet Politiets utlendingsenhet «Leah» om at den planlagte utreisen til Italia er utsatt inntil videre.

Denne overraskende beskjeden ble mottatt ca kl. 1500. ”Leah” og datteren skulle forlatt Bodø/Norge i morgen tidlig.

Kjempet for «Leah»

«Leah» fikk et godt liv i Bodø, etter mange harde år på gata i Oslo og i Italia. Det var til Italia hun først kom som 14-åring fra Nigeria. Hun ble lokket med en god jobb, men endte opp som prostituert med tøffe bakmenn.

I Bodø har mange kjempet for at «Leah» og datteren på 1 1/2 år skulle få bli i Norge, mens norske myndigheter mener det er Italia som må ta seg av henne.

Men i dag kom altså kontrabeskjeden som «Leahs» advokat synes det er vanskelig å forholde seg til.

Vi har ikke mottatt noen skriftlig orientering, kun muntlig fra lokalt politi, og lederen for Krisesenteret har vært i kontakt med Politiets utlendingsenhet (PU), sier Ingrid Holm Ellingsen.

– Det hersker mye forvirring om hva dette betyr, fordi vi ikke har noe skriftlig. Det vil jeg prøve å komme til bunns i morgen.

Klarer ikke å ta i mot henne

Årsaken oppgis å være at italienske myndigheter har gitt beskjed om at de ikke er godt nok forberedt til å ta imot ”Leah” og datteren.

Holm Ellingsen synes det er rart at en slik beskjed kommer nå, og viser til at italienske myndigheter for mange måneder siden har akseptert tilbaketagelsen og skrevet at «Leah» skal komme innnen midten av april.

– Hvorfor kommer de nå i 12.time og ber om en utsettelse? spør Holm Ellingsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

8.mars i Bodø

8.MARS I BODØ: Demonstrerer for at 'Leah' skal få bli.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Sårbar tid for «Leah»

Ellingsen mener dette styrker mistanken om at Italia ikke er i stand til å ta godt nok vare på et offer for menneskehandel og hennes lille barn.

– «Leah» er i utgangspunktet i en særlig sårbar stilling. Jeg opplever det som svært uheldig at det skapes forvirring og utrygghet rundt henne nå, sier Ingrid Holm Ellingsen.

Selv om «Leah» har mange rundt seg, som tar seg av henne, var hun psykisk forberedt på å reise ut. – Så kommer det en kontrabeskjed, og det gjør situasjonen svært utrygg og forvirrende for henne.

"Leah"

TUNGE DAGER: 'Leah' ønsker å bli i Bodø, men det er vanskelig å forholde seg til all usikkerheten, sier hennes advokat.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

– Det er også frustererende for oss som jobber rundt henne at vi ikke kan gi henne svar på hvorfor ting skjer på denne måten.

Ny dag i Bodø

For «Leah» blir torsdag likevel en vanlig dag i Bodø.

– Hun ønsker jo å være her, men jeg føler ganske sterkt på at dette skaper usikkerhet.

Det å ikke vite noe er en ytterligere belastning, sier hennes advokat, Ingrid Holm Ellingsen.