NRK Meny
Normal

Mor og datter kan bli sendt tilbake til menneskehandel

Norske myndigheter ønsker å sende «Leah» tilbake til landet der hun i ti år levde som offer for menneskehandel. Nå aksjonerer befolkningen i Bodø mot vedtaket.

Aksjon for Leah - biskop Tor Berger Jørgensen

AKSJONERER: På lørdag holdt biskop Tor Berger Jørgensen og flere andre appeller i Glasshuset i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Det var Avisa Nordland som først skrev om den 25 år gamle nigerianske kvinnen som kalles «Leah» og datteren på 1,5 år, som norske myndigheter ønsker å sende tilbake til Italia. Der venter bakmennene som er ansvarlige for at hun i over ti år levde som et offer for menneskehandel.

– Vi burde, som det menneskerettighetslandet vi er, være med å gi henne muligheten til å fremme sin sak. Derfor er det viktig at så mange støtter opp, sier biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen.

Frykter at hun havner på gata

I Bodø har det blitt dannet ei aksjonsgruppe som lørdag førte appeller for folk i Bodø og samlet inn signaturer til en underskriftskampanje.

Biskop Tor Berger Jørgensen

Biskop Tor Berger Jørgensen

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Dette er to mennesker som er i en vanskelig situasjon og har opplevd skyggesiden ved det å være menneske. Jeg hadde håpet at de i Norge skulle få en opplevelse av verdighet og respekt, og få prøvd sin sak mot våre utlendingsmyndigheter, og ikke bare sendes rett tilbake til usikkerheten, sier Jørgensen.

– Det vi frykter mest er at hun blir tvunget tilbake til et liv på gata. Hvor også barnet hennes vil være i en veldig utsatt situasjon.

Historien

Leah og datteren lever nå under trygge forhold med et nettverk av venner. Leah får opplæring i norsk og engelsk, samt at hun går på sykurs. Men slik har det ikke alltid vært.

Med lovnader om arbeid og utdannelse reiste «Leah» (25) som fjortenåring til Italia. Men der ble hun utsatt for menneskehandel og tvunget ut i prostitusjon. Bakmennene sendte henne etter hvert til Norge.

I Oslo gikk hun to år på gata. Da hun ble gravid, ble hun fanget opp av ROSA-prosjektet og flyttet til Bodø. Hun skulle der samarbeide med politiet og gi informasjon om bakmennene, mot innvilgning av refleksjonsperiode på seks måneder.

Etter den perioden søkte «Leah» asyl i Norge, men fikk avslag. Nå skal hun og datteren sendes tilbake til Italia, hvor bakmennene befinner seg.

– Bør ikke sendes hjem

Blant aksjonistene i Bodø var også stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV).

– Det handler om hvordan vi tar vare på folk som har blitt utsatt for menneskehandel og utnyttet som moderne slaver i sexindustrien når de kommer og søker om hjelp. Det øyeblikket vi sender Leah tilbake til Italia er det nye mennesker som utsettes for trafficking, sier Heikki Holmås.

– Vi ønsker at slike folk skal bli hørt og må gi klar beskjed til utlendingsmyndighetene at slik skal vi ikke ha det. De må få muligheten til å bli.

Video Aksjonerer for Leah

VIDEO: Stortingsrepresentant Heikki Holmås mener Leah bør få bli i Norge.

Utrygt i Italia

Ifølge ROSAs årsmelding for 2010 befinner apparatet bak menneskehandelen seg i Italia. Disse bakmennene har vist seg å være en reell trussel mot kvinner i Leahs situasjon. Aksjonsgruppa frykter de kan ta pant i barnet og selge det til barnløse eller bruke det til ulike typer arbeid eller seksuelle tjenester for å presse moren til å betale sin gjeld.

ROSA rapporterer også at hjelpeorganisasjoner i Italia har blitt hardt rammet av finanskrisen og ikke lenger har økonomi til å bistå kvinner og barn som returneres fra Norge. Også Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) advarer mot retur av flyktninger til Italia.

Ifølge aksjonsgruppa strider utsendingen til Italia mot FNs menneskerettigheter og barnekonvensjonen.