Hopp til innhold

Vil kaste ut trafficking-offeret Leah (25) og babyen hennes ut av Norge

25-åringen hjalp norske myndigheter med opplysninger om bakmenn i sak om menneskehandel. Nå sendes hun og dattera ut av landet – der bakmennene truer.

Trafficking-offer skal kastes ut av Norge

DRØMMER OM EN NY START: 25 år gamle Leah ønsker en bedre start for sin datter enn det hun selv fikk.

Foto: Øystein Nygård

Den norske vinterkulda gjør at Leah kler godt på sin halvannet år gamle datter. Det er klart for ukas første tur til åpen barnehage.

– Hun liker å være der og treffe andre barn, forklarer Leah, som lever i skjul i Bodø.

Leah var bare barnet selv da hun som 14-åring kom til Italia fra hjemlandet Nigeria. Hun drømte om et bedre liv – med arbeid som frisør.

Sju år med prostitusjon og vold

Men hun ble utsatt for grov menneskehandel i sju år med prostitusjon og vold. Hun ble sendt videre til Norge og Oslo - og opplevde det samme der. Det var et helvete forteller Leah.

– Jeg ble holdt innestengt hele dagen og tvunget ut på gata om natta. Verst er det med «bad guys» som banker deg opp. Alle pengene jeg tjente tok de. Det eneste jeg fikk var penger til bussbilletter slik at jeg kom meg fram og tilbake.

Ble gravid

Nigerianske Leah og hennes 1,5 år

– Livet i Bodø er godt. Folkene rundt med føles som en familie. Jeg håper å kunne ta hånd om barnet sitt, sier hun

Foto: Emilie White Hveding

Det som reddet Leah fra gata var at hun ble gravid, og ble fanget opp at det såkalte Rosaprosjektet – et statlig prosjekt som skal hjelpe kvinner, og avdekke menneskehandel.

Leah hjalp norske myndigheter med opplysinger om dem som i mange år utnyttet henne som en vare. Hun kom til Bodø og fødte datteren sin i mai i 2010, og har siden levd i Bodø.

Lillejulaften fikk Leah avslag på sin søknad om opphold i landet. Hun måtte tilbake til det landet hun først kom til - Italia.

Nå har Leahs advokat sendt en ny søknad om opphold. I mellomtiden tør ikke Leah drømme så mye om fremtida.

– Jeg har ingen drømmer, sier hun til NRK.no.

Hun vet bare at hun er redd for Italia, et land hvor hun ikke kjenner noen andre en de som utnyttet henne på det groveste i mange år.

Se video:

Video Kan bli sendt tilbake

Klikk på PLAY-knappen for å se videoen.

Protester

Nylig avgått leder for Nordland SV, Kirsten Hasvoll, er meget skuffet over egen regjering og er med i støttegruppa rundt Leah.

– Jeg er veldig skuffet. Det handler om hvordan vi tar vare på folk som har blitt utsatt for menneskehandel og utnyttet som moderne slaver i sexindustrien når de kommer og søker om hjelp. Min entusiasme for denne regjeringa er dalende. sier Hasvoll til NRK.no.

Nå håper hun han den tverrfaglige støttegruppa, som består av SV, KRF, Body Shop, og Venstre samt biskopen i Sør-Hålogaland. skal klare å snu saken.

Aksjon for Leah - biskop Tor Berger Jørgensen

AKSJONERER: På lørdag holdt biskop Tor Berger Jørgensen og flere andre appeller i Glasshuset i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Denne saken opprører meg enda mer enn veldig mange andre asylsaker. Her snakker vi om den aller svakeste gruppen. Vi snakker om ei jente som har vært utsatt for de verste overgrep i ti år på gata både i Italia og i Norge. Vi snakker om et barn som er født i Norge. Jeg tror alle i Norge er enige om at vi bør kunne hjelpe de kvinnene som blir utsatt for dette.

Klarer seg fint

Biskop Tor Berger Jørgensen

Biskop Tor Berger Jørgensen på appellen lørdag.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Hasvoll peker også på hvor bra Leah har klart seg de to årene hun har bodd i Bodø.

– Når du vet hva slags liv hun har levd i disse ti årene på gata, er det helt fantastisk hvor godt hun klarer ta vare på datteren og gi henne omsorg. Hun er veldig opptatt av å lære seg å lese og skrive. Hun har lært seg å sy og strikke. Det er utrolig å se hva som kan gjøres når folk får den hjelpen hun trenger, sier Hasvoll.

Hun er klar over at myndighetene har det juridiske på det tørre når de sender henne til Italia.

– Men samtidig har de regler som sier at det kan tas humanitære hensyn, sier Hasvoll.

Stortingsrepresentant Anna Ljungren fra Arbeiderpartiet, Nordland, sier at Utlendingsloven gjelder for alle, slik den er vedtatt av et samlet Storting.

– Når man får avslag på en sak må man rette seg etter det og forlate landet, sier Anna Ljungren.