Soppåret 2022 er godt i gang.
Et år hvor det mange steder nærmest bugner over av sopp.
Men hva skal du gjøre med soppen du så flittig har sanket?
Børste? Vaske? Kaste?
Ifølge ekspertene bør du i de aller fleste tilfellene børste soppen.
Men det finnes unntak.
Har du funnet mye sopp i år?
Børst de fleste soppene
Kantarell, rimsopp, blek piggsopp og svart trompetsopp er gode eksempler på ypperlig matsopp i norske skoger.
Men skal du få mest mulig ut av soppen må du behandle den riktig.
– De fleste av oss børster soppene, sier Lene Johansen til NRK.
Hun er redaktør i Sopp og nyttevekster, samt soppkontrollkoordinator.
– De tar nemlig inn mye vann og det sitter mye smak i sporene. Hvis du vasker soppen kan det forsvinne, forklarer hun.
Men det finnes unntak.
– Kantareller og kremler kan fint vaskes. Førstnevnte kan være ordentlig fulle av rusk som sitter i rillene under. Kremler er også en sopp det kan feste seg rusk på.
Kremlene kan også bli ødelagt om du børster.
– Børster du kremlene river du den fort opp. Når det regner fester rusket seg ordentlig, og da er det fort at den blir ødelagt om du børster.
Skyller forsiktig
I Utskarpen i Rana kommune driver Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen restaurant og overnatting med fokus på matopplevelser fra Helgeland.
Martinsen sier de bruker sopp gjennom hele året, men følgelig mest i sesong.
Han forklarer at de forsøker å unngå bruk av vann, da det kan påvirke smaken.
– Kantareller skyller vi forsiktig, eller bruker litt vann for å få bort rusk, forklarer han.
– Vi er også veldig opptatt av å kutte bort sand og rusk når vi er i skogen. Det tar litt mer tid, men gjør jobben enklere når vi kommer tilbake.
I de aller fleste andre tilfeller børster og kutter de soppene.
– Soppene er veldig skjøre. De oppfører seg som en svamp og trekker til seg vann. Blir de våte kokes de. Skal du ha stekt sopp må du unngå mye vann.
Sylt, tørk og lag risotto
I løpet av et år bruker Martinsen & co. mellom åtte og ti sopptyper. Men hvilken sopp som er aller best er vanskelig å si.
– De beste soppene er steinsopp og kantarell. Og traktkantarell. Gul og svart trompetsopp er helt fantastiske, sier Martinsen og ler.
– Men all spiselig sopp er jo godt. De smaker forskjellig, og all sopp går ikke til alt. Men vet du hva du skal bruke det til er det godt.
Her kan du se en oversikt over hvilke sopper som er spiselig, og hvilke sopper du skal holde deg unna.
– Bruker dere sopp året rundt?
– Vi sylter og tørker en del sopp. Derfor bruker vi litt sopp gjennom hele året.
– Har du et godt tips til alle de som kommer hjem med kurven full, hva bør de lage?
– Det er alltid godt med en sopprisotto. Da kan man bruke mye forskjellig sopp. Bruk masse deilig sopp og mye parmesan. Det burde folk prøve hjemme.