Hopp til innhold

Denne bør du ikke børste, men vaske

Skal du vaske eller børste soppen? Det kommer an på hvilken sopp du sanker sier ekspertene.

kantarell

SKOGENS GULL: Bør kantarellen vaskes eller børstes?

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Soppåret 2022 er godt i gang.

Et år hvor det mange steder nærmest bugner over av sopp.

Men hva skal du gjøre med soppen du så flittig har sanket?

Børste? Vaske? Kaste?

Ifølge ekspertene bør du i de aller fleste tilfellene børste soppen.

Men det finnes unntak.

Har du funnet mye sopp i år?

Børst de fleste soppene

Kantarell, rimsopp, blek piggsopp og svart trompetsopp er gode eksempler på ypperlig matsopp i norske skoger.

Men skal du få mest mulig ut av soppen må du behandle den riktig.

– De fleste av oss børster soppene, sier Lene Johansen til NRK.

Blek piggsopp

Blek piggsopp er en av soppene som bør børstes, ikke vaskes.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Hun er redaktør i Sopp og nyttevekster, samt soppkontrollkoordinator.

– De tar nemlig inn mye vann og det sitter mye smak i sporene. Hvis du vasker soppen kan det forsvinne, forklarer hun.

Men det finnes unntak.

– Kantareller og kremler kan fint vaskes. Førstnevnte kan være ordentlig fulle av rusk som sitter i rillene under. Kremler er også en sopp det kan feste seg rusk på.

Gulrød kremle

Kremlene er en type sopp som kan samle mye rusk i rillene under. Derfor bør den vaskes forsiktig.

Foto: Per Marstad

Kremlene kan også bli ødelagt om du børster.

– Børster du kremlene river du den fort opp. Når det regner fester rusket seg ordentlig, og da er det fort at den blir ødelagt om du børster.

Les også Fant 10 kg traktkantarell i november: – Veldig spesielt

Jonny Løe fant 10 kg traktkantarell i november på Mosåsen utenfor Mosjøen.

Skyller forsiktig

I Utskarpen i Rana kommune driver Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen restaurant og overnatting med fokus på matopplevelser fra Helgeland.

Martinsen sier de bruker sopp gjennom hele året, men følgelig mest i sesong.

Han forklarer at de forsøker å unngå bruk av vann, da det kan påvirke smaken.

– Kantareller skyller vi forsiktig, eller bruker litt vann for å få bort rusk, forklarer han.

Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen, Til Elise i Utskaprpen

Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen driver restaurant i Utskarpen.

– Vi er også veldig opptatt av å kutte bort sand og rusk når vi er i skogen. Det tar litt mer tid, men gjør jobben enklere når vi kommer tilbake.

I de aller fleste andre tilfeller børster og kutter de soppene.

– Soppene er veldig skjøre. De oppfører seg som en svamp og trekker til seg vann. Blir de våte kokes de. Skal du ha stekt sopp må du unngå mye vann.

Sylt, tørk og lag risotto

I løpet av et år bruker Martinsen & co. mellom åtte og ti sopptyper. Men hvilken sopp som er aller best er vanskelig å si.

– De beste soppene er steinsopp og kantarell. Og traktkantarell. Gul og svart trompetsopp er helt fantastiske, sier Martinsen og ler.

– Men all spiselig sopp er jo godt. De smaker forskjellig, og all sopp går ikke til alt. Men vet du hva du skal bruke det til er det godt.

Kantareller

Mange kommer nok hjem med fulle kantarellkurver i høst.

Foto: Johs Apold / NRK

Her kan du se en oversikt over hvilke sopper som er spiselig, og hvilke sopper du skal holde deg unna.

– Bruker dere sopp året rundt?

– Vi sylter og tørker en del sopp. Derfor bruker vi litt sopp gjennom hele året.

– Har du et godt tips til alle de som kommer hjem med kurven full, hva bør de lage?

– Det er alltid godt med en sopprisotto. Da kan man bruke mye forskjellig sopp. Bruk masse deilig sopp og mye parmesan. Det burde folk prøve hjemme.