Hopp til innhold

Skredheltene fra Vassdalen hedret: – Det som skjedde sitter fortsatt klistret fast i hjernen

– To skadde soldater som berget seg ut av snømassene og fikk varslet om det enorme Vassdal-skredet i 1986, ble hedret med Forsvarets medalje for edel dåd. – Det gjør veldig godt, sier Eivind Hovin.

Eivind Hovin og Per Åge Nymoen mottok Forsvarets medalje for Edel Dåd på Akershus festning på Frigjø

FIKK MEDALJE: Eivind Hovin og Per Åge Nymoen mottok Forsvarets medalje for Edel Dåd på Akershus festning på Frigjørings- og Veterandag 2019

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Jeg husker at jeg tviholdt meg fast i tre. Jeg husker at et jagerfly fløy over oss. Jeg oppdaget nye ras, og tok fram vernemaska i tilfelle jeg skulle bli begravd. Jeg var livredd og trodde ikke jeg skulle overleve, sier Eivind Hovin til NRK.

Den tidligere sersjanten fra Hamar var med på å lede troppen da raset i Vassdalen gikk for 33 år siden.

Sersjant Eivind Hovin 1986

Eivind Hovin i 1986.

Foto: Forsvaret

I dag fikk han og medsoldat Per Åge Nymoen fra Røros medalje for edel dåd. Til tross for stor rasfare i området, egne skader og fare for eget liv, gikk de etter hjelp. De fikk varslet slik at hjelpemannskap kom tidlig fram til rasstedet og flere soldater kunne reddes.

Nymoen førte en av beltevognene da raset kom. Han fikk frontruten over seg og fikk et dypt kutt over venstre øye.

Per Åge Nymoen, 1986

Per Åge Nymoen i 1986.

Foto: Forsvaret

16 omkom

Vinteren 1986 kom 20.000 norske og utenlandske soldater til Nordland og Troms for å delta i Nato-øvelsen Anchor Express. I dagene før var været så dårlig og skredfaren så stor at øvelsen var nær å bli avlyst.

Likevel blir en tropp med 31 soldater sendt inn i Vassdalen nord for Narvik. Oppdraget går ut på å grave ut en trasé for beltevogner, til bruk under øvelsen.

Plutselig utløses et 100 meter bredt snøskred fra fjellet Storeballak, og tar med seg 31 soldater og tre beltevogner.

15 ble gravd ut og reddet. 16 omkom i den verste ulykken i Forsvarets historie i fredstid.

Les også: – Offiserene sendte oss i døden

– Gjør godt

.v. Forsvarsminister Frank Bakke Jensen, Statsminister Erna Solberg, medaljemotttaker Eivind Hovin o

F.v. forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, statsminister Erna Solberg, medaljemottaker Eivind Hovin og Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i forbindelse med Frigjørings- og Veterandagen 2019

Uavhengig av hverandre klarte Nymoen og Hovin å berge seg ut av skredmassene og fikk varslet. Flere liv hadde trolig gått tapt hvis det ikke var for innsatsen til Nymoen og Hovin.

Eivind Hovin sier det føltes godt å få medaljen i dag.

– Det har vært mye følelser i dag, men også mye glede og gode minner. Det er en ære å bli nominert. En større anerkjennelse enn dette er det ikke mulig å få, sier Hovin til NRK.

Han er også glad for at Forsvaret i dag ga uttrykk for at de har lært av ulykken.

– 16 av kameratene våre gjorde det største offeret som det er mulig å gjøre. Derfor er det godt å høre at Forsvaret legger stor vekt på det som skjedde det den gangen. Og jobber for å hindre at en slik ulykke skjer igjen, sier Hovin.

Erna Solberg: – Vond sak for Forsvaret

Det har gått 33 år siden Vassdal-ulykken, og først nå blir innsatsen til soldatene hedret. Statsminister Erna Solberg, som var til stede på Akershus festning i dag, tror det kan ha flere forklaringer.

– Vassdalen-ulykken har vært en spesielt vond sak for Forsvaret. I lang tid har vi heller ikke vært så opptatte av å hedre ekstraordinær innsats i nær fortid. Derfor er det ekstra gledelig det som skjer i dag, sier hun.

Mistet sønnen

Birgit Marskar Larsen mistet sønnen Arne Mikal i skredulykken. Hun synes det er flott at to av sønnens medsoldater nå har fått medaljer av Forsvaret.

– Det er flott at de endelig får den anerkjennelsen de fortjener for sin innsats for å berge flest mulig i skredet. Det er en god start, men jeg skulle helst sett at alle de overlevende fikk medalje.

Sammen med Grov sanitetsforening i Grovfjord og ordfører Helene Berg Nilsen i Skånland planlegger Birgit Marskar Larsen å sende inn forslag om å gi medalje til alle soldatene.

– Det står stor respekt av det de gjorde for å redde hverandre. Og det sier mye om motet deres at de ble værende i skredområdet uten å vite om det kunne gå nye skred.

Birgit Marskar Larsen ved bilde av sønnen Arne Mikal Marskar Larsen

Birgit Marskar Larsen med bilder av sønnen Arne Mikal Marskar Larsen. – Det er fortsatt en skandale at ingen har blitt stilt til ansvar, sier hun.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Ulykken i Vassdalen ble etterforsket av politiet, og det ble satt ned en granskingskommisjon. Forsvaret fikk kritikk, men ingen enkeltpersoner ble stilt til ansvar. Saken ble henlagt.

Pårørende og flere av soldatene har i flere år jobbet for å få en ny gransking av ulykken. Larsen mener at Forsvaret har holdt tilbake viktige opplysninger, og at ingen er blitt stilt til ansvar.

– Jeg er fortsatt skuffet. Jeg kan bare håpe at ulykken blir gransket på ny en gang i framtiden, men håpet forsvinner mer og mer for hvert år som går, sier hun.

Forsvaret fikk massiv kritikk i etterkant av ulykken. Vassdalen er et kjent skredområde, og eksperter mente at forholdene tilsa at Forsvaret skulle ha trukket mannskapene ut av Vassdalen før ulykken skjedde.

Skredeksperter hadde i forkant advart mot området, men ingeniørtroppen ble likevel sendt inn for å grave ut en beltevogntrasé.

Troppsledelsen hadde i flere timer forsøkt å få lov til å trekke seg ut av det rasfarlige området, men hadde ikke fått gehør for det av øvingsledelsen.

Vassdal-kommisjonen uttalte blant annet at rasfaren ble undervurdert på mange militære nivåer. Dessuten sviktet sambandsrutiner som førte til at viktige meldinger kom for sent fram til rette vedkommende.