NRK Meny
Normal

Streikende elever kan begynne på skolen til uka

Etter åtte uker med hjemmeundervisning ser det ut til at skolekonflikten i Tysfjord er over. – Det var på høy tid. Konflikten har fått pågå altfor lenge, sier far Øyvind Johansen.

Senterpartiets Øyvind Johansen er glad, men ikke helt fornøyd med resultatet etter meningsmålingen.

– Ungene har behov for å være på skolen, sier Øyvind Johansen. Han regner med at sønnen skal tilbake på skolen denne uka.

Foto: Sander Andersen / NRK

Fem elever ved Storjord Oppvekstsenter i Tysfjord ble i høst tatt ut i streik i protest mot planene om midlertidig nedleggelse av ungdomstrinnet. Kommunen skyldte på lærermangel. Nå går det mot løsning.

– Vi må sikre oss at dette er faglig forsvarlig. Hvis de formelle avtalene kommer på plass, kan elevene tidligst være tilbake på skolen onsdag, sier oppvekst- og utdanningssjef i Tysfjord, Gunnar Solstrøm.

Sist uke undertegnet 10 av 17 kommunestyrerepresentanter et brev til ordføreren der de krevde at undervisningen settes i gang omgående. I brevet viser de til rektor som hevder at en forsvarlig bemanning nå er på plass.

Far og Senterparti-politiker Øyvind Johansen er optimistisk.

– Det er veldig gledelig at det nå ser ut til å løse seg. Det var på høy tid. Hjemmeundervisningen har vært god, men det er ikke en optimal løsning. Unger har behov for å være på skolen, sier Johansen.

Streik var nødvendig

Øyvind Johansen er overbevist om at det var helt nødvendig å gå til det skrittet å ta de fem elevene på ungdomstrinnet ut av skolen. Nå håper han at 1-10 skolen på Storjord er sikret.

– Jeg har stor tro på at vi får beholde ungdomsskoletrinnet på Storjord og at vi slipper flere nedleggingsrunder. Bygda vokser, og skolen har livets rett, sier Johansen.

Storjord Oppvekstsenter

Flertallet i kommunestyret i Tysfjord mener bemanningen ved Storjord Oppvekstsenter nå er på plass, slik at de fem elevene som har hatt hjemmeundervisning, kan komme tilbake på skolen denne uka.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Kommunen trenger arbeidsro

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen (Ap), håper også på at saken snart er ute av verden. Fredag sendte han svar til flertallet i kommunestryert, som krevde at undervisningen kommer i gang.

Tor Asgeir Johansen

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen (Ap) håper skolekonflikten i Tysfjord er over. – Vi må få arbeidsro for å kunne fokusere på andre utfordringer.

Foto: Naima Khan Nergård / NRK

– Jeg må forholde meg til flertallet i kommunestyret og ønsker å bidra til finne løsning uten flere ekstra kommunestyremøter hvis mulig, sier Johansen.

Nå håper Johansen på arbeidsro.

– Denne situasjonen har tatt mye tid for administrasjonen. Nå håper jeg vi får arbeidsro slik at vi kan gjøre andre ting, sier Tor Asgeir Johansen (Ap).