Sju menn og tre kvinner

Noen fortsetter som tidligere på Stortinget, men for noen venter en ny hverdag i Oslo.

Nordlandsbenken

Her er de ti politikerne fra Nordland som skal representere Nordland på Stortinget de neste fire årene.

Foto: NRK

Fire av de ti stortingsrepresentantene fra Nordland er nykommere i rikspolitikken.

Her finner du valgresultatene for Nordland

Arbeiderpartiets solide oppslutning sikret at partiet beholdt fire representanter inne på tinget.

Nykommerne

To av de fire representantene fra Ap er nykommere. En av nykommerne er Eirik Sivertsen fra Bodø. Noen dager før valget ble det kjent at Ap-politikeren, som også ledet planutvalget i Bodø, leide ut bolig som ikke var godkjent for det .

Til tross for kritikk og støy rundt den ulovlig utleide leiligheten, fikk det ingenting å si for valgresultatet.

Les mer om Eirik Sivertsen

Lillian Hansen fra Moskenes er den første kvinnelige stortingsrepresentanten fra Lofoten. Bussjåføren bor midt i oljestridens kjerne og har bakgrunn som ordfører for Arbeiderpartiet i Moskenes kommune, ytterst i Lofoten.

I hjemkommunen fikk hun de fleste stemmene. Med en oppslutning lokalt på 42 prosent, ble Ap dobbelt så stort som rivalen Frp.

Lars Sponheim gikk jo fra Hardanger til Løvebakken da han kom inn på Stortinget. Noen har antydet at jeg ihvertfall kunne ro over Vestfjorden, sier Hansen.

Les mer om Lillian Hansen

Janne Sjelmo Nordås fra Hattfjelldal har allerede erfaring fra rikspolitikken, men det er første gang hun blir valgt inn som stortingsrepresentant. Hun ble hentet fra fylkestinget til jobben som statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.

De neste fire årene har hun fast plass for Senterpartiet på Stortinget.

Les mer om Janne Sjelmo Nordås

Brannmannen fra Narvik hadde kanskje den mest spennende valgkvelden. Torgeir Trældal kom inn med et nødskrik på utjevningsmandatet.

- Jeg er ikke sikker på om jeg er inne, så det er helt nytt for meg at jeg faktisk er inne. Det sa en overrasket Torgeir Trældal da NRK fortalte ham nyheten valgnatta.

Med Torgeir Trældal inne på Stortinget gjorde Frp et historisk godt valg i Nordland. Aldri tidligere har partiet hatt så mange inne fra Nordland.

Video nsps_upload_2009_9_16_7_49_32_1744.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Narvik får tre på tinget

Les mer om Torgeir Trældal

Tre fra Narvik inne på Stortinget

De som stemte i «malmbyen» må kunne si seg mer fornøyd enn de fleste andre som stemte. Tre av kommunens politikere fikk plass på Stortinget.

Anna-Kristin Ljunggren er den yngste stortingspolitikeren fra Nordland. 25-åringen ble valgt inn i 2005, og ikke uventet fikk hun fornyet tillitt etter 2009-valget. Hun startet sin politiske karriere i Narvik som 19-åring.

I Ljunggrens hjemby fikk Arbeiderpariet en oppslutning på velkjente 36,9 prosent.

Les mer om Anna-Kristin Ljunggren

Sv ble valgets taper i Nordland med en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng. Men det holdt likevel til stortingsplass for Geir-Ketil Hansen fra Narvik.

Han hadde sin første stortingsperiode fra 2001 til 2005, og det siste året har han vært inne som vara for Åsa Elvik.

Det elendige valgresultatet for Sv førte til at Hansen blir den eneste Sv-politikeren fra Nord-Norge på Stortinget de neste fire årene.

Kampen for varig vern av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen var hovedsaken for Sv under høstens valgkamp. Men det fikk de ingen uttelling for.

SVs tydelige standpunkt om varig vern av de sårbare områdene utenfor Lofoten og Vesterålen har ikke vunnet oppslutning , sier Hansen dagen etter valget.

Les mer om Geir Ketil Hansen

Veteraner fortsetter

Arbeiderpartiveteranen Tor-Arne Strøm går inn i sin tredje periode som stortingspolitiker. Fagforeningsmannen fra Mo i Rana har frem til valget i 2009 sittet i stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

Les mer om Tor-Arne Strøm

Etter den nye sammensetinga på Stortinget er Ivar Kristiansen fra Høyre og Kenneth Svendsen fra Frp veteranene fra Nordland med lengst fartstid på Stortinget. Nå går de inn i sin fjerde periode som rikspolitikere.

Les mer om Ivar Kristiansen

Les mer om Kenneth Svendsen

Høyre hadde i prosent den største fremgangen i Nordland. Men det var uansett Frp som vant slaget i Nordland.

Jan Arild Ellingsen som er justispolitisk talsmann for Frp fikk fornyet stortingsplassen med solid margin.

Les mer om Jan Arild Ellingsen