Hopp til innhold

– Mindreårige prostituerer seg

Kirkens Bymisjon slår alarm om at flere mindreårige jenter prostituerer seg i Oslo. Jentene er kontrollert av bakmenn og er livredde for å fortelle hvor gamle de er, mener Bymisjonen.

Prostituert i Oslo sentrum

Flere prostituerte i Oslo er mindreårige, mener Kirkens Bymisjon. Barneombudet mener kommunen må styrke innsatsen mot unge som utnyttes. Arkivfoto

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

– Ei jente har vi hatt kontakt med over tid og hun står fast her borte. Her har hun stått hele høst. Olav Lægdene i Kirkens Bymisjon viser plassen i en av sidegatene til Karl Johans gate.

Han snakker om ei jente han mener er toppen 16 år.

– Styrt av bakmenn

– Denne jenta er svært redd. Hun er kontrollert av bakmenn og ytterst forsiktig med å gi opplysninger. Ifølge det hun har forklart, er hun svært fattig og prostituerer seg for å sende penger tilbake til sin familie, fortsetter Lægdene.

Selv om Kirkens Bymisjon mener jenta er under 18 år, viser ID-papirene hennes at hun er 18 år. Derfor har barnevernet henlagt saken.

Lægdene mener det ikke holder å sjekke ID-papirene.

Olav Lagdene, Kirkens Bymisjon

Olav Lægdene, Kirkens Bymisjon.

Foto: Hanne Roald / NRK

– Man må gjøre undersøkelser utover det. I dette tilfellet ser jenta helt klart mindreårig ut og det er all mulig grunn for å gjøre flere undersøkelser for å få verifisert alderen, sier han.

Den rumenske jenta er ikke den eneste mindreårige som selger seg på gata i Oslo, tror Lægdene, men noen konkrete tall har han ikke, fordi jentene alltid har papirene i orden.

– Ti under 20 år

– I det rumenske miljøet var vi i 2011 i kontakt med 40 kvinner og svært mange av dem er unge. Vi anslår at i alle fall at ti av dem er under 20 år.

– Vet dere hvor mange som er under 18?

– Nei, det vet vi ikke. Det som kjennetegner det rumenske miljøet er at det er veldig kontrollert av bakmenn. Det sitter langt inne for jentene å fortelle om hvilken situasjon de er i og hvor gamle de er. Men vi har grunn til å tro at det er mindreårige som selger sex og det har vi fått dokumentert ved flere anledninger.

– Hvordan har dere dokumentert det?

– Først har de sagt at de var over 18, men i ettertid har de innrømmet at de har vært under 18 år og har hatt falske dokumenter, avslutter Lægdene.

– Smører tynt utover

Anders Prydz Cameron, Barneombudet

Anders Prydz Cameron, Barneombudet

Foto: Hanne Roald / NRK

I 2010 ble det registrert 79 barn som myndighetene mener var ofre for menneskehandel. Barneombudet mener problemet er at det kommunale barnevernet ikke klarer å fange opp barna.

– Vi mener det er viktig at kommunen ser på hvordan den organiserer sine tjenester for at det skal sikres et godt fagmiljø med kompetanse og handlekraft for å kunne gripe inn. For eksempel kan det gjøres ved å koordinerer tjenestene bedre slik at ikke ressursene smøres tynt utover bydelene som i dag, sier fagarbeider hos Barneombudet Anders Prydz Cameron.

– Tar det på alvor

Byråd for helse og sosiale tjenester, Anniken Hauglie, sier kommunen tar problematikken på alvor og at det er gjort grep for å hjelpe barn som havner i prostitusjonsmiljøet.

– Det er klart at enhver mistanke om at en mindreårig prostituerer seg i sentrum, er en bekymring som vi skal ta på alvor, sier hun.

Anniken Hauglie

Byråd Anniken Hauglie sier det er gjort grep for å hjelpe barn i prostitusjonsmiljøet.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Hun sier at kommunen satte vi gang et arbeid med å stryke innsatsen i sentrum.

– Blant annet ga vi penger til to ekstra stillinger i bydel St. Hanshaugen som har ansvar for å følge opp forholdene i sentrum. De to stillingene var satt av til å følge unge som oppholder seg i sentrum og unge som vi mistenker kan være utsatt for menneskehandel, avslutter hun.