Hopp til innhold

Se spekkhoggernes lek med forskerne: – Ikke noe vi ser til vanlig

Richard Karoliussen og Eve Jourdain er på havet 600 timer i året for å observere spekkhoggere. Det de fikk være med på tidligere i år, har de verken opplevd før eller siden.

I flere timer lekte spekkhoggerne med forsøkerne Richard og Eve.

Norwegian Orca Survey har fulgt spekkhoggerfamilien lenge, men tidligere i år fikk de en opplevelse de sent vil glemme.

– Vi var ute og tok prøver av en spekkhoggerfamilie som vi har registrert tidligere. Og så merket vi etter hvert at to av de tre var veldig nysgjerrige og kom helt opp til båten. De holdt et skikkelig leven, laget lyder og hoppet i vannet, forteller Richard Karoliussen.

Spekkhoggerne holdt på i nesten en time før han tok opp mobilen for å filme.

– Det var en fantastisk opplevelse, som vi gjerne deler med andre. Fordi dette er ikke slik vi ser spekkhoggerne til vanlig. De kom så nært båten at vi fikk øyekontakt, og vi følte at de så på oss. De spyttet vann, viste tunga og lekte seg rundt oss i nesten to timer, sier Karoliussen.

Sammen driver han og samboeren Eve Jourdain organisasjonen Norwegian Orca Survey, som blant annet registrerer og forsker på spekkhoggere.

Spekkhogger

En av de lekne sjarmørene.

Foto: Eve Jourdain

Plystret på dem

I videoen plystrer de til spekkhoggerne, men Karoliussen er usikker på om de egentlig responderte på det.

– Vi kan jo anta at de reagerte på det, men det er vanskelig å si fordi de hadde samme oppførsel uten at vi plystra også. Det er ikke sånn at vi vanligvis går ut og plystrer for å få dem til å komme til båten.

Richard Karoliussen

Richard Karoliussen plystret på spekkhoggerne. Da kom de.

Foto: Gerard Soury

Organisasjonen har fulgt denne spekkhoggerfamilien en god stund, og Karoliussen kan fortelle at det er et foreldrepar med en unge på rundt seks til åtte år.

– I videoen ser du mora som ligger i bakgrunnen og det er ungdommen som er mest nærgående. Vi kjenner dem igjen ved hjelp av finnen, som vi registrerer i en database. Ved hjelp av utseendet på finnen og den hvite delen på ryggen kan vi identifisere dyrene, på samme måte som med fingeravtrykk på mennesker.

– Lyden ligner deres egen

Hvalforsker og professor i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, Audun Rikardsen, har selv kommunisert med spekkhoggere under vann, og avviser ikke Karoliussens teori.

Audun Rikardsen

Professor Audun Rikardsen sier at det ikke er uvanlig at spekkhoggerne kommer nærme når det er folk og båter i nærheten.

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

– Det er vanskelig å si om de kom nærmere på grunn av plystringa, men lyden er litt lik deres egen – og det har nok gjort dem ekstra nysgjerrige. Jeg har selv pratet med dem under vann, og har snorklet med dem. Det er som oftest ungene som er mest nysgjerrige og uredde, forteller han.

Snart 4 millioner visninger

Videoen de har lagt ut på sin Facebook-side er sett over 3,8 millioner ganger. De har stort sett fått positiv respons fra folk rundt i hele verden, men også noen negative.

– Det vil alltids være noen som er kritisk. For eksempel til at vi plystret på spekkhoggerne og noen mener at vi er for nære ville dyr. Men hvis en spekkhogger ønsker å forsvinne fra en båt, så gjør den det. Vi har også opplevd at de svømmer unna, så vi er ikke i tvil om at de denne gangen ønsket å få kontakt med oss.