Hopp til innhold

Marinbiolog: – Her er spekk­hoggeren farlig nær å ta surferen

Marinbiolog Eve Jourdain mener det var nære på for surferen Shannon Ainslie under konkurransen Lofoten Masters i helga. Hun sier det er svært spesielt, og noe av det mest unike hun har sett.

orca

Her ser man spekkhoggeren som kommer i full fart mot Shannon Ainslie.

Foto: Pontus Pålsson

I helgen ble surfeturneringen Lofoten Masters. En av deltakerne var Sør-Afrikanske Shannon Ainslie som i dag bor på Unstad i Lofoten og jobber som surfecoach ved Lofoten Surfsenter.

Lørdag var Ainslie ute i bølgene tett opp til land og fikk en spesiell opplevelse. 2-3 spekkhoggere hadde søkt inn mot land, før de inntok angrepsformasjon som de vanligvis gjør under jakt på sel. Problemet var at det de trodde var en sel, var surfeguiden Ainslie.

– Jeg så den i siste sekund, jeg så alt vannet som kom mot meg. Jeg så bevegelsen i vannet og oppdaget noe stort og svart som kom mot meg, me jeg skjønte ikke helt hva det var før den passerte, sier Ainslie til NRK.

– Enestående observasjon

Det store og svarte objektet var intet mindre enn en spekkhogger på 6 tonn, skal vi tro marinbiolog Eve Jourdain ved Norwegian Orca Survey.

Det som ved første øyekast kunne se ut som en flott naturopplevelse var noe mer alvorlig.

– Dette er noe av det nærmeste vi har sett spekkhoggere gått mot mennesker, det er rimelig spektakulært, sier Jourdain.

Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.

Jourdain sier at verken hun eller forskerkollega og samboer Richard Karoliussen har hørt om noe tilsvarende i forskermiljøet.

– Vi kjenner ikke til å ha sett noe lignende i verden, dette er ganske unikt.

– Surferen hadde flaks

Hvis du ser videoen legger du merke til «skyggen» som kommer mot surferen Ainslie i stor fart. Ifølge forskerne skal spekkhoggeren ha tatt Ainslie for å være en sel.

– Vi ser at den største spekkhoggeren svømmer i voldsom fart, bak ser vi i alle fall én av spekkhoggerne som er oppe i vannflaten. De som kommer bak venter på det første utfallet for å plukke opp eventuell sel som viker.

Forskerne forklarer at måten dyrene oppfører seg på er direkte sammenlignbar med spekkhoggere som jakter sel i flokk.

– Det der var like før, surferen skal være glad for at det gikk som det gikk, sier hun.

spekkhogger2

Ainslie sier han var rask med å komme seg inn til land etter hendelsen.

Foto: Pontus Pålsson

– Jeg ble utrolig redd

– Akkurat når det skjedde, ble jeg så utrolig redd. I hodet mitt tenkte jeg at kanskje den gikk etter meg, og at den ombestemte seg i siste øyeblikk, forteller Ainslie, som bærer preg av hendelsen.

Han omtaler dyret som et av havets konger, på toppen av næringskjeden.

– Det var veldig skummelt å tenke på at den kunne snudd og gått etter meg, derfor prøvde jeg å nå den neste bølgen å komme meg på land.

sahnnon

Surfeinstruktør Shannon Ainslie var heldig.

Foto: Privat

«Den som tiltrekker meg stor fisk med store tenner»

Ainslie har også tidligere opplevd ubehagelig nære møter med stor fisk ute til sjøs. For noen år tilbake ble Ainslie angrepet av hai.

Denne gangen slapp Ainslie fra hendelsen med skrekken, og han vil ikke gi seg med å oppsøke bølgene.

– De sier at jeg alltid er den som tiltrekker meg stor fisk med store tenner i sjøen. Likevel er det dette jeg driver med, jobber med og lever for.