Plast rundt knekkebrødene irriterer: – 100 prosent unødvendig

Knekkebrød-spisere fra både Norge og Sverige irriterer seg over porsjonspakker i plast. Knekkebrødprodusenten selv mener det hindrer matsvinn.

Knekkebrød i plast fra Ryvita

Ryvita har endret innpakning på knekkebrød. Men porsjonspakkene i plast har møtt frustrasjon hos mange forbrukere. Ryvita sier de jobber med å finne en god løsning som kan imøtekomme både miljøperspektivet og forbrukerhensyn.

Foto: NRK

Reaksjonene på knekkebrød-løsningen til Ryvita Multi Grain har ikke latt vente på seg.

Fra å ha ligget løst i en pappeske, ble i fjor knekkebrødene delt opp i porsjonspakker i plast.

Dette har irritert mange knekkebrødentusiaster som ikke skjønner den ekstra plastbruken.

Facebook-siden til Ryvita har det helt siden den nye ordningen startet, kommet inn en rekke spørsmål til det britiskeide selskapet.

Forbrukerne kaller det «meningsløst», «plast-tull», og «lite gjennomtenkt». I Sverige har enkelte oppfordret til boikott.

En av de norske forbrukerne som har klaget er Serine Slethei.

Har sluttet å kjøpe dem

Under emneknaggene #litemiljøvennlig, #plastikk, #stopplastic og #kjøperikkemeravdisse, er hun blant dem som har skrevet til Ryvita.

– Dette er 100 prosent unødvendig. Når man ser alI plasten som flyter rundt i naturen, så tror jeg nok noe av disse porsjonspakkene vil havne der. I tillegg smuldrer knekkebrødene lettere opp når de tas ut av pakken, sier Slethei som heller vil ha et ekstra knekkebrød i stedet for plasten.

Hun sier hun har sluttet å kjøpe knekkebrødene, til tross for at de egentlig er en favoritt.

– Dersom Ryvita sløyfer plasten inni pakkene, står de nok øverst på innkjøpslista igjen. Synes de er fantastisk gode.

Plastemballasje rundt knekkebrød

Lurt med porsjonspakker? Knekkebrødprodusenten selv sier pakkene er et ønske fra forbrukeren selv, fordi de da blir enklere å frakte.

Erstatter matboks

I svaret fra Ryvita sier selskapet at de har forståelse for miljøperspektivet, men at ønsket om plastpakker kommer fra forbrukerne selv.

Knekkebrødene produseres av engelske The Jordans & Ryvita Company.

På nettsidene deres står det at deres mål er å ta vare på både miljø og mennesker under produksjonen av deres produkter.

Selskapet sier de har fått en rekke henvendelser fra folk om at knekkebrødene ikke ble spist opp da de lå løst i pakken.

De orket heller ikke ta med seg knekkebrødene ut av huset.

Slethei mener det er en dårlig unnskyldning.

– Tenker vi alle har en matboks eller to i hjemmet. Eller andre bokser.

Men det er ikke bare Ryvita som pakker inn knekkebrødene sine i plast. Blant annet Orklas pakker også sine knekkebrød inn i plast.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Orkla på innpakkingsrutinen.

– Vi tar plastproblemet veldig alvorlig

Overfor NRK utdyper Ryvita i en e-post:

«Å introdusere porsjonspakker har bidratt til å redusere matsvinn og holde knekkebrødene ferske. Vi vet at mange av våre forbrukere virkelig liker disse porsjonspakkene. Men vi anerkjenner at vi må finne en mer bærekraftig måte å pakke dem inn på».

Videre skriver de at de tar plastproblemet veldig seriøst.

De har flere prosjekter som ser på alternative løsninger for å porsjonspakke knekkebrødene, som for eksempel ved å bruke papir.

De har signert en «UK plastic pact» en britisk plasttraktat hvor målet er å skape et sirkulært plastforbruk.

Likevel pakker Ryvita knekkebrødene inn i plast. De er da avhengige av at folk sorterer plasten riktig, noe som ikke er gitt.

Kan ikke se hvordan dette skal hindre matsvinn

Sophie Wiik er grønn gründer og matredder. Hun er blant dem som står bak appen Too Good To Go.

– Plast er ikke nødvendigvis fy-fy. Det kan bidra til å hindre matsvinn dersom det blir brukt riktig. I noen tilfeller finnes det ikke annen emballasje som er like god for å ta vare på mat.

Men når det gjelder knekkebrød, kan hun ikke se hvordan dette kan hindre matsvinn.

– Knekkebrød kan fint pakkes inn i noe annet enn plast.

Hun påpeker at plast må havne i retur og ikke i havet. Problemet oppstår når den havner i naturen.

Sophie Wiik. Grønn gründer og matredder. Med-grunnlegger av Too Good To Go og grunnlegger av Too Good To Go Norge.

Sophie Wiik skjønner ikke hvordan plasten rundt knekkebrødene kan hindre matsvinn.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / Talent Media

I gang med forskningsprosjekt

Det er ikke bare Ryvita som pakker inn knekkebrødene sine i plast. Også Sætre Fiberrik er pakket inn i plast.

Orkla, som produserer Sæthre Fibberrik forklarer at holdbarhet er årsaken til at det brukes plast rundt knekkebrødene før de legges i pappemballasjen.

Spesielt solsikkekjerner er utsatt for rask harskning, og plasten beskytter mot dette, ifølge Orkla.

– Vi jobber mye med å redusere unødvendig plastbruk og utvikle mer miljøvennlig emballasje, sier Elisabeth Aandstad Ekheim, som er kommunikasjonssjef for bærekraft i Orkla.

I fjor kom Nofima med en rapport som viste at bruken av plast som matemballasje var i tilbakegang.

Nofima er nå i gang med et forskningsprosjekt der de ser på hvordan ulike matvarer tåler emballasje, fortrinnsvis av fiber.

Derfor kan matvarer som kyllingfilet, spekemat og margarin pakkes mer miljøvennlig inn i fremtiden.

Hvordan havner egentlig kondomer, skosåler og ketsjupflasker i fjæra? Ingen vil innrømme at de kaster, men Line går under vann og under jorda for å finne svar. Når hun plutselig finner tre døde dyr på ei strand, skjønner hun at noe må gjøres. Men hva?

Hvordan havner egentlig kondomer, skosåler og ketsjupflasker i fjæra? Ingen vil innrømme at de kaster, men Line går under vann og under jorda for å finne svar. Når hun plutselig finner tre døde dyr på ei strand, skjønner hun at noe må gjøres. Men hva?