Hopp til innhold

Russerne avfyrte ikke missiler og granater som de hadde varslet

Den største russiske militærøvelsen utenfor norskekysten på flere tiår ble avsluttet lørdag. Den ble langt mindre «skarp» enn det russerne hadde varslet.

Det Russiske fartøyet Marshal Ustinov

Russlands militærøvelse blir beskrevet som den største siden Den kalde krigen. Bildet er tatt fra øvelsen.

Foto: Kystvakten / Forsvaret

Både fartøyer, ubåter og fly deltok i øvelsen. I forkant hadde Russland varslet at de ville gjennomføre skyte- og missiltester i fire områder utenfor Nordland og Troms.

Da øvelsen ble avsluttet lørdag, var ingen av de varslede testene utført.

– Ingen av de fire NOTAM-områdene er brukt. Det vil si at det ikke er avfyrt verken missiler eller artillerigranater i henhold til innmelding. Det sier Rune Jakobsen, generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

Rune Jakobsen

Rune Jakobsen, generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

- Hvorfor ikke?

– Det blir spekulasjoner. Forutsetningene for øvelsen kan ha endret seg. Det er også mulig at de aldri hadde til intensjon om å skyte der. Det er vanskelig å si.

Jakobsen sier det ikke er noe oppsiktsvekkende i at testene ikke ble utført. Under den store NATO-øvelsen Trident Juncture i fjor varslet Russland på samme måte at de ville øve i et område utenfor Trøndelag. Da ble heller ikke testene utført.

Alliert støtte

Den russiske militærøvelsen vakte oppsikt på grunn av størrelsen og områdene den har foregått i. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sa i forkant at han ikke var fornøyd med at russerne ville øve så nært Norge.

Ifølge Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen må 40 år tilbake for å finne noe liknende utenfor norskekysten.

Søndag ettermiddag sier Jakobsen at de russiske fartøyene er på veg hjem og tilbake i russisk økonomisk sone.

– Vi har fulgt øvelsen nøye fra den kom inn i norsk sone av Skagerak og Nordsjøen.

Fra norsk side har to fregatter, flere kystkorvetter og fartøyer fra Kystvakten fulgt øvelsen. De maritime overvåkingsflyene fra Andøya har også deltatt. I tillegg har Forsvaret hatt støtte fra tre overvåkingsfly fra USA og ett patruljefly fra Canada, sier Jakobsen.