Hopp til innhold

Quiz: Vet du hvor denne julebaksten egentlig kommer fra?

Hva vet du egentlig om godsakene du spiser i jula? Test kunnskapene dine og se om du er en sann julekakemester!

Rengakaka, spesialitet fra Rana

Rengakake er en av spesialitetene du blir kjent med i denne quizen.

Foto: Susanne Skjåstad Lysvold / NRK

1/10 Antallet julekaker

Julekaker

Julekaker finner vi i all slags former og fasonger.

Foto: Heiko Junge

Vi starter litt enkelt. I Norge skulle man tradisjonelt ha et visst antall kaker på bordet til jul. Hvor mange?

2/10 Rengakake

Rengakaka, spesialitet fra Rana

Rengakake er fine spiralkaker som kan lages med forskjellige typer mel.

Foto: Susanne Skjåstad Lysvold / NRK

Ulike kakevarianter finner vi på dekkede bord i jula. Men hvor stammer rengakake fra?

3/10 Møljebrød

Møljebrød.

Mange steder spises mølje julaftens formiddag, og da må det også egnet brød til!

Foto: Ann-Christin Halvorsen

Bor du i Buskerud kjenner du nok til møljebrød. Men hva er det egentlig?

4/10 Lefsekling

lefsekling på takka

Lefsekling på takka.

Foto: Tordis Gauteplass

Småmat og lefsekling er tradisjonsrik festmat. I hvilken av disse stedene er dette nærmest som «nasjonalrett» å regne?

5/10 Sirupstynnkake

sirupstynnkake

Nam, nam!

Foto: Nina Nordmark

I hvilket fylke kan sirupstynnkake sies å ha sin opprinnelse?

6/10 Sendingskorg

Jorid Vale viser fram en ekte sendingskorg.

Her ser vi et eksempel på en slik korg.

Foto: NRK

Vi må jo ha noe å bære bakstverkene i! I programmet «Julebakst» fra 2016 blir vi kjent med noe som heter «sendingskorg». Den hadde man maten i, og var omdekt i et fint klede – med symboler som kors og muruspjeld. Hvilken funksjon hadde symbolene på kledet, foruten å være pene å se på?

7/10 Jønnbrød

Jønnbrød

Jønnbrød kan minne om krumkaker, men inneholder for eksempel ikke egg, slik broren gjør.

Foto: Nils Mehren / NRK

Jønnbrød lages til jul, og minner om krumkaker. Det er i dag en spesialitet i Bardu i Indre Troms, men kom trolig til Nord-Norge fra et annet sted i landet... hvor?

8/10 Gomme

Gomme

For å lage gomme trenger du melk og tid.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Mange steder i landet er «gomme» noe som hører jula til. Gomme har lange tradisjoner og ofte benyttet som festmat der det i dag går i kaker. Hvor kommer gomme fra?

9/10 Lefser

Møsbrømlefse

Møsbrømlefse bakes av grovt mel og serveres med «søvvel».

Foto: Even Nielsen / NRK

Lefser i ulik form og varianter finner vi landet over. Noen navn inkluderer mørlefse, gnikkalefse og kling. Men i hvilket fylke finner vi møsbrømlefse og krinalefse?

10/10 Laejpie

Laejpie, samisk brød.

Mel, sirup og melk kan være blant ingrediensene.

Foto: Markus J. Thonhaugen

Vi avrunder quizen med samiske laejpie – et flatt, mykt brød. «Laejpie» betyr faktisk brød på samisk, men på hvilket av de samiske språkene finner vi dette ordet?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Les også:

Lær mer om julebakstens historie under:

Julestria er i gang. Vi er med på julebakst fra nord til sør - med tradisjonelle og nye julekaker. Sammen med lokale "bakstekjerringer" får vi inspirasjon til å bake alle sju slaga - og vel så det... Oppskriftene ligger på nrk.no/Mat.

Vi er med på julebakst fra nord til sør – med tradisjonelle og nye julekaker.