Psykolog: - Gutter blir ikke hørt

- Samfunnet har ikke tatt overgrep mot unge gutter alvorlig nok, mener psykologspesialist Henry Molvær. Politiet utvider siktelsen mot overgrepsmannen i Bodø.

Overgrep
Foto: Fotografikk:Kari Løberg Skår / NRK

Tre grove overgrepssaker har blitt rullet opp det siste året, senest i Nordland denne uka. En mann i 30-årene er siktet for flere overgrep mot unge gutter helt ned i åtteårsalderen.

Les: – Filmet sex-overgrep siden 1997
Les: Lommemann-saken

- 12-åring overhørt i flere år

Molvær mener flere institusjoner i landet har lukket øynene for overgrepssaker mot gutter.

- Politiet, skoler og hjelpeapparatet har mye å gjøre for å bli flinkere til å høre på gutter, sier Molvær til NRK.

Barnehuset i Bergen har hatt flere unge gutter som i lang tid har forsøkt å fortelle, men ikke blitt hørt. En av dem var en 12 åring som i lang tid hadde blitt utsatt for overgrep:

- Til slutt var det en lærer som tok affære, men da hadde det gått mange år. Da hadde han prøvd å fortelle sin historie mange ganger, uten at noen ville høre, sier Molvær.

Får støtte av barneombudet

Psykologspesialist Molvær mener mottakssentre nå må jobbe mer konkret mot unge gutter

- En ting er generell informasjon, å få den ut til samfunnet. Men sentrene må også få et bedre tilbud til menn, slik at de også kan ta kontakt.

NRK har også vært i kontakt med barneombud Reidar Hjermann som støtter Molvær.

Får hjelp fra Kripos

Politiet i Bodø mener overgrepssaken har forgreininger til hele landet. . Mandag får de bistand fra Kripos for å avløse politimennene som har jobbet med saken siden niende november.

Politiet skal gå gjennom mer enn 1.500 bildefiler, 400 tekstmeldinger og nesten 400 videoer i saken mot mannen, som er i 30-årene.

- Det er et tungt arbeid, og påkjenningen er hard for tjenestemennene som må se gjennom og jobbe med materialet, sier forteller politiinspektør Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt.

Video nsps_upload_2009_11_20_20_26_20_916.jpg

Politiet trapper opp etterforskinga i overgrepssaken i Bodø.

- Siktelsen vil bli utvidet

Politet har også beslagt en automatpistol hjemme hos mannen. Bistandsadvokaten til en av guttene mener mannen brukte pistolen til å skremme barna .

- Vi ønsker blant annet å finne ut hvorfor barna har vært så lojale mot mannen. Det kan være mange grunner til det - både skam, trusler eller belønning. Dette prøver vi nå å avdekke, forteller politiinspektør Heidi Kløkstad til VG .

Dersom politiet finner ut at mannen i 30-årene har brukt pistolen til å utøve trusler eller tvang mot sine ofre, kan siktelsen også bli utvidet til voldtekt, skriver avisen.

- Siktelsen vil garantert bli utvidet i omfang de nærmeste dagene, sier Kløkstad.

Rystet over dobbeltliv

Mannen har hatt den samme arbeidsplassen i mange år og de ansatte og ledelsen er rystet over mannens dobbeltliv.

Les: – Det kom som lyn i fra klar himmel.

- Den siktedes kolleger har brukt dagene etter til å snakke med hverandre for å bearbeide sine følelser og tanker, sier ledelsen ved arbeidsplassen til NRK.

Les også: Ny teknologi gir politiet drahjelp

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.