Psykolog: - Gutter blir ikke hørt

- Samfunnet har ikke tatt overgrep mot unge gutter alvorlig nok, mener psykologspesialist Henry Molvær. Politiet utvider siktelsen mot overgrepsmannen i Bodø.

Overgrep
Foto: Fotografikk:Kari Løberg Skår / NRK

Tre grove overgrepssaker har blitt rullet opp det siste året, senest i Nordland denne uka. En mann i 30-årene er siktet for flere overgrep mot unge gutter helt ned i åtteårsalderen.

Les: – Filmet sex-overgrep siden 1997
Les: Lommemann-saken

- 12-åring overhørt i flere år

Molvær mener flere institusjoner i landet har lukket øynene for overgrepssaker mot gutter.

- Politiet, skoler og hjelpeapparatet har mye å gjøre for å bli flinkere til å høre på gutter, sier Molvær til NRK.

Barnehuset i Bergen har hatt flere unge gutter som i lang tid har forsøkt å fortelle, men ikke blitt hørt. En av dem var en 12 åring som i lang tid hadde blitt utsatt for overgrep:

- Til slutt var det en lærer som tok affære, men da hadde det gått mange år. Da hadde han prøvd å fortelle sin historie mange ganger, uten at noen ville høre, sier Molvær.

Får støtte av barneombudet

Psykologspesialist Molvær mener mottakssentre nå må jobbe mer konkret mot unge gutter

- En ting er generell informasjon, å få den ut til samfunnet. Men sentrene må også få et bedre tilbud til menn, slik at de også kan ta kontakt.

NRK har også vært i kontakt med barneombud Reidar Hjermann som støtter Molvær.

Får hjelp fra Kripos

Politiet i Bodø mener overgrepssaken har forgreininger til hele landet. . Mandag får de bistand fra Kripos for å avløse politimennene som har jobbet med saken siden niende november.

Politiet skal gå gjennom mer enn 1.500 bildefiler, 400 tekstmeldinger og nesten 400 videoer i saken mot mannen, som er i 30-årene.

- Det er et tungt arbeid, og påkjenningen er hard for tjenestemennene som må se gjennom og jobbe med materialet, sier forteller politiinspektør Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt.

Video nsps_upload_2009_11_20_20_26_20_916.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Politiet trapper opp etterforskinga i overgrepssaken i Bodø.

- Siktelsen vil bli utvidet

Politet har også beslagt en automatpistol hjemme hos mannen. Bistandsadvokaten til en av guttene mener mannen brukte pistolen til å skremme barna .

- Vi ønsker blant annet å finne ut hvorfor barna har vært så lojale mot mannen. Det kan være mange grunner til det - både skam, trusler eller belønning. Dette prøver vi nå å avdekke, forteller politiinspektør Heidi Kløkstad til VG .

Dersom politiet finner ut at mannen i 30-årene har brukt pistolen til å utøve trusler eller tvang mot sine ofre, kan siktelsen også bli utvidet til voldtekt, skriver avisen.

- Siktelsen vil garantert bli utvidet i omfang de nærmeste dagene, sier Kløkstad.

Rystet over dobbeltliv

Mannen har hatt den samme arbeidsplassen i mange år og de ansatte og ledelsen er rystet over mannens dobbeltliv.

Les: – Det kom som lyn i fra klar himmel.

- Den siktedes kolleger har brukt dagene etter til å snakke med hverandre for å bearbeide sine følelser og tanker, sier ledelsen ved arbeidsplassen til NRK.

Les også: Ny teknologi gir politiet drahjelp