NRK Meny
Normal

– Filmet sex-overgrep siden 1997

Mannen er i 30-årene og er siktet for seksuelle overgrep mot flere gutter i Bodø. Han skal ha tatt kontakt med guttene via internett og overgrepene skal ha pågått siden 1997.

Kriminalsjef Arne Hammer og påtaleleder Heidi Kløkstad orienterer media om overgrepssaken.

ALVORLIG OVERGREPSSAK: Kriminalsjef Arne Hammer og påtaleleder Heidi Kløkstad orienterer media om overgrepssaken.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Bodø-mannen ble pågrepet i sitt hjem mandag 9. november og ble varetektsfengslet dagen etter.

På en pressekonferanse på politihuset i Bodø i dag kom det fram at det er en svært omfattende, alvorlig og landsomfattende sak politiet i Salten har rullet opp.

Mannen har filmet og fotografert flere av overgrepene. På mannens pc fant politiet tusenvis av datafiler med bilder og videoer som viser svært grove overgrep mot unge gutter. Overgrepene skal blant annet dreie seg om voldtekt og samleier.

– Det er vanskelig å tallfeste antall offer i denne saken, men dette er den groveste overgrepssaken Salten politidistrikt har håndtert, sier kriminalsjef Arne Hammer i Salten politidistrikt til NRK.

Foreldre slo alarm

Den siktede Bodø-mannen er ugift og barnløs, og det var foreldrene til en av guttene som slo alarm etter at mannen hadde sendt en tekstmelding til sønnen deres.

Flere politidistrikt både sør og nord for Bodø skal være involvert i etterforskningen.

– Han har erkjent overgrep mot tre gutter på 11 år, men det skal dreie seg om mange overgrep helt tilbake til 1997. De verste overgrepene har en strafferamme på 21 år, opplyste påtaleleder Heidi Kløkstad på politiets pressekonferanse i Bodø i dag.

Tusenvis av filer

30-åring siktet for overgrep i Bodø, pc-en

MANNENS PC: Politiet fant tusenvis at datafiler som viser overgrep på mannens to pc-er.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Mannens pc og mobiltelefon er beslaglagt, og her fant politiet flere tusen filer med videoer og bilder som viser grove seksuelle overgrep mot mindreårige gutter. De eldste videoene stammer fra 1997.

– Vi har foreløpig ikke gått igjennom alle bildene og filmene. Vi kommer nok til å må bruke lang tid på å identifisere ofrene. Det er vanskelig å si om alle overgrepene har skjedd hjemme hos mannen, men filmene er tatt opp innendørs, sier kriminalsjef Arne Hammer.

Politiet mottok en bekymringsmelding om mannen, blant annet etter at han skal ha kjørt rundt med unge gutter i bilen sin i januar 2006. Politiet undersøkte saken, men konkluderte med at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken.

På pressekonferansen i dag fikk politiet spørsmål om hvorfor de ikke hadde pågrepet mannen tidligere.

– At politiet ikke har stoppet mannen tidligere er ikke så forunderlig. Dette er et tabubelagt tema, sier Heidi Kløkstad.

Opererte alene

Salten politidistrikt

SIKTET: Politiet i Bodø har pågrepet og siktet en mann i 30-årene for seksuelle overgrep.

Foto: Ola Helness / NRK

Ifølge materiellet politiet sitter på er det ingen ting som tyder på at mannen har operert sammen med andre overgripere.

Politiet vil ikke si noe om hva slags yrke mannen har.

– Men han jobber ikke i en barnehage, for å si det sånn, sier Kløkstad.

Politiet i Bodø får også teknisk bistand fra Kripos i etterforskningen.

SE VIDEO:

– Trist sak

Det er advokatene Tor Haug, Hilde Guldbakke og Finn Ove Smith som er oppnevnt som bistandsadvokater for barna.

Bistandsadvokat Hilde Guldbakke

TRIST: - Det er fælt når så unge mennesker blir involvert i slike overgrepssaker, sier bistandsadvokat Hilde Guldbakke til NRK.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Hilde Guldbakke karakteriserer saken som svært trist.

– Jeg synes det er en veldig trist sak. Det er fælt når unge gutter blir involvert og blir utsatt for overgrep. Jeg vet føreløpig lite om hvor lenge guttene skal ha vært utsatt for disse overgrepene, sier Guldbakke til NRK.

Bodø kommunes kriseteam er nå involvert i saken for å bistå ofrene og deres foreldre. De som trenger noen å snakke med kan ringe telefonnummer:

971 81 022 eller 974 71 923