NRK Meny
Normal

Overgrep på Øst- og Vestlandet

Politiet mener de kan bevise at den overgrepssiktede Bodø-mannen har begått overgrep mot barn også på Østlandet og Vestlandet.

Kriminalsjef Arne Hammer og påtaleleder Heidi Kløkstad orienterer media om overgrepssaken.

FÅR TIPS: politiet i Salten har fått inn flere tips i overgrepssaken. Her er Kriminalsjef Arne Hammer og påtaleleder Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Fra før har mannen, som er i 30-årene, erkjent grove seksuelle overgrep mot tre gutter fra Nordland. Han har i dag erkjent flere flere forhold, etterhvert som politiet har lagt fram bevis.

Politiet har fått inn flere tips bekymrede foreldre som frykter deres barn kan ha hatt kontalt med den overgrepssiktede mannen.

1500 bilder og 400 videoer

Det er flere som har tatt kontakt med politiet i Salten etter at det ble kjent at en mann i 30-årene er pågrepet og siktet for grove seksuelle overgrep mot flere barn mellom åtte og 16 år.

– Disse tipsene kan gi verdifull informasjon. Ofrene kommer fra flere deler av landet, og politiet i Salten tror saken kan bli enda større enn den allerede er etter hvert som mer og mer av det beslaglagte materialet gås gjennom, sier Heidi Kløkstad, retts- og påtaleleder i Salten politidistrikt.
Skal jobbe på skift

30-åring siktet for overgrep i Bodø, pc-en

BESLAG: På mannens to pc-er er det funnet mye bevismateriale.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Politiet i Salten skal nå gå gjennom mer enn 1500 bildefiler, 400 meldinger og nesten 400 videoer i saken mot mannen. I tillegg skal internettlogger og telefonsamtaler gås gjennom. Dette materialet kommer bare fra beslagene som er gjort hos den siktede bodømannen, og i tillegg kommer dokumentasjon fra ofre i saken, som enda ikke er ferdig kartlagt.

– Fra mandag vil hele 20 tjenestemenn og -kvinner gå gjennom videoene på skift, delvis fordi materialet er så omfattende, og delvis fordi påkjenningen på tjenestemennene som skal gå gjennom videoene er stor, sier Kløkstad.

Ingen ringt hjelpetelefon

Kommunens kriseteam i Bodø

I KRISEBEREDSKAP: F.v. leder i Bodø kommunes kriseteam Kirsten Willumsem, kommunaldirektør Harald Thinn og ordfører Odd-Tore Fygle.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Kommunen opprettet krisetelefoner etter at saken ble kjent torsdag, men har så langt ikke mottatt henvendelser fra bekymrede foreldre.

– Vi forventer likevel at henvendelsene vil komme etter helga, etter at foreldrene har fått tid til å snakke med barna sine, sier fungerende kommunaldirektør i oppvekst- og kulturavdelingen i Bodø kommune, Harald Thinn.

Han sier at det viktigste oppgaven for kommunen nå, er å gjøre seg tilgjengelige for å hjelpe dem som måtte ha behov for det. Mandag skal det holdes et internt møte, der planer for videre oppfølging skal legges.

– Vi må kvalitetssikre det arbeidet vi nå gjør. Alle kommunens skoler har fått beskjed om å følge en beredskapsplan for alvorlige hendelser, og jeg har tro på at skolene er godt forberedt til å svare på eventuelle spørsmål fra barna når de kommer tilbake til skolen på mandag, sier han.

Thinn sier at kommunens ansatte i OK-avdelingen reagerte med sjokk da nyheten om overgrepene ble kjent.

– Vi tenker på barna og familiene som er rammet. Like urovekkende er det at det er mange skjulte ofre i denne saken.

Filmet overgrep

Mannen ble pågrepet 9. november, etter at en far samme dag hadde meldt fra om foruroligende tekstmeldinger på sønnens telefon. Dagen etter pågripelsen ble han varetektsfengslet for fire uker, med to uker i full isolasjon.

Han er foreløpig siktet for seksuell omgang med barn og risikerer 21 års fengsel. Politiet kom ut med opplysninger om saken torsdag, halvannen uke etter pågripelsen.

Mannen har erkjent straffskyld for tre forhold, men politiet tror overgrepene kan ha skjedd siden 1997.

Vil åpne internettprofil

Politiet har kontaktet både Kripos og andre politidistrikt for bistand. Politiet vil også kontakte eksterne drivere av ulike nettsamfunn for å få tilgang til den siktedes profiler.

– Jeg vil ikke si hvilke nettsamfunn vi vil kontakte, men vi tror vi kan innhente informasjon om hva som har foregått ved å få tilgang til hans profiler, sier kriminalsjef Arne Hammer ved salten politidistrikt.

Offer får hjelp

Finn Ove Smith, bistandsadvokat for ett av barna, sier at overgrepet mot hans klient, en mindreårig gutt fra Bodø, skal ha skjedd for ikke lenge siden.

– Jeg vil ikke gå nærmere inn på når eller hvordan det har skjedd. Dette er en grov sak, men min klient har det etter forholdene bra. Han ivaretas av foreldrene sine, og han har fått hjelp, sier Smith.