Hopp til innhold

Mandag starter Lommemann-saken

Når Follo tingrett settes i dag, blir det starten på en over fem måneder lang rettssak med 66 fornærmede parter, over 100 vitner og en tiltalt som betegnes som «norgeshistoriens verste serieforbryter».

Lommemannen

Det som politiet mener er «Lommemannen» observert på overvåkingskamera i Trondheim i 2003.

Foto: Novemberfilm as / NRK

De første dagene denne uken vil gå med til innledningsforedrag.

Les også: Lommemannsak til 30 millioner

Den tiltalte 57 åringen fra Bergen vil snakke generelt om sin bakgrunn og saken (se faktaboks om den tiltalte).

Deretter skal de ulike punktene i tiltalen behandles én etter én i løpet av de neste fire og en halv månedene. ( Se faktaboks om tiltalen under)

Aktor og forsvarer vil gjøre en slags «miniprosedyre» etter hvert enkelt tiltalepunkt, i tillegg til sluttprosedyre i mars.

Tatt 11.01.08

Etter nesten fem års etterforskning gikk politiet til pågripelse av mannen som blir betegnet som norgeshistoriens verste serieforbryter.

Politiet mener tiltalte har forgrepet seg på nærmere 160 gutter. Follo politidistrikt hadde innstilt seg på at mannen skulle tiltales for 98 overgrep, men statsadvokat Egil Volledal måtte droppe over 20 saker, der bevisene mot 57-åringen ikke holder.

Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt til sa til TV 2 i august at det har vært svært mye dårlig politiarbeid i mange av sakene.

30 gutter må møte

Det er 74 tiltaleposter, av disse er 68 sedelighetskriminalitet. Det er 66 ulike fornærmede. Av disse er 30 over 16 år. De må møte i retten og avgi forklaring. Resten er fortsatt under 16 år, og det vil derfor bli avspilt video av dommeravhør av disse guttene.

Det er det mer enn 100 vitner som skal gi forklaring i løpet av rettssaken.

Pengekrav i millionklassen

Ifølge tingrettsdommer Eirik Vikanes har samtlige av ofrene fremmet oppreisningskrav mot bergenseren.

Kravene er i størrelsesorden 100.000 til 200.000 fra hver enkelt, ifølge retten. Politiet har tatt beslag i penger og verdier hos den tiltalte som eide et billakkeringsfirma i Bergen inntil pågripelsen.

AKTUELT NÅ