Politidrapstiltalt: – Jeg har god samvittighet

Mannen som er tiltalt for å ha knivdrept en politioverbetjent innrømmer drapet, men hevder han handlet i selvforsvar. – Jeg har god samvittighet, sa han da rettssaken startet i dag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg beklager det som skjedde, men det ville aldri skjedd dersom politiet hadde oppført seg som folk, og ringt på forhånd, sa 62-åringen som er er tiltalt for forsettlig drap på politioverbetjent Olav Kildal på Hammeren i Rana i april i år.

Politimannen ble knivstukket til døde da han tok seg inn i boligen for å frakte den tiltalte til psykiatrisk behandling.

Da 62-åringen forklarte seg i Rana tingrett i Bodø i dag, innrømmet han de fatale knivstikkene, men hevder han handlet i selvforsvar.

Han benektet at han var psykotisk, men han trodde politimannen var en innbruddstyv som prøvde å ta seg inn i leiligheten hans. Deretter retten en detaljert forklaring om hva som skjedde den skjebnesvangre aprildagen.

Trodde det var innbrudd

– Jeg satt mye hjemme da jeg oppdaget masse biler utenfor. Jeg trodde de skulle til naboen. Jeg var inne på badet da jeg plutselig hører at noen forsøker å bryte seg inn. Jeg hører en splintrelyd fra inngangsdøra. Jeg løper ut og forsøker å sette foten imellom. Da ser jeg et kubein. Det treffer meg i armen og jeg begynner å blø, sier tiltalte og viser retten et arr på armen.

Han sier han trodde det var noen fra narkomiljøet som brøt seg inn. Dommeren spør om noen hadde kontaktet han før pågripelsen.

– Ingen ringte på mobilen. Heller ikke på døra, sier tiltalte og presiserer at han har to ringeklokker.

– Forsvarte mitt eget liv

62-åringen hevder han ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, men at han handlet i selvforsvar.

– Politimannen kom ramlende over meg, og jeg hadde kniv i sliren. Jeg stakk ham et par ganger, og så ble det et basketak. Hvor mange knvistikk det ble, vet jeg ikke. Jeg forsvarte mitt eget liv. Jeg ante ikke det var en politimann før jeg så politikvinnen nede i gangen, sa 62-åringen.

Kildal ble påført sju knivstikk, hvorav minst to av dem var dødlige.

På aktors spørsmål om hvorvidt tiltalte var redd, svarte han:

– Ja, jeg var livredd.

Aktor viste til mannens tidligere forklaring hvor tiltalte hevdet han ikke hadde vært redd. Dette blir avvist av den tiltalte 62-åringen.

Politiet angrep med tåregass

Etter basketaket gikk 62-åringen inn i leiligheten og spylte kniven. Tiltalte forklarte at det var en italiensk kniv på 25-30 centimeter.

Imellomtiden fikk politiet tilkalt forsterkninger, og det ble kastet inn tilsammen 13 tåregassgranater inn i leiligheten.

– Jeg slengte meg ned på gulvet, og slik lå jeg i flere timer. Jeg kastet opp flere ganger, forklarte tiltalte.

På spørsmål fra aktor om han tenkte på å gå ut, svarte han:

– Nei, jeg tenkte ikke på det. Men jeg hørte fortvilte rop fra politiet, fortalte tiltalte og imiterte politiets rop i retten.

– Jeg har god samvittighet

Mannens forsvarer Finn Ove Smith spør tiltalte om hva han tenker om å ha forvoldt en annen manns død.

– Det kunne vært omvendt. Jeg har god samvittighet. Jeg beklager det som skjedde, men det ville aldri skjedd dersom politiet hadde oppført seg som folk og ringt på forhånd, sa han.

Pågrepet etter 14 timer

Politiaksjon etter politidrapet

GÅR INN: 14 timer etter drapet, går tungt bevæpnet politi inn i 62-åringens bolig.

Foto: Frank Nygård

14 timer etter drapet ble 62-åringen pågrepet uten at mannen eller noen av tjenstemennene kom til skade.

Var uniformert

Dagen før politiet brøt seg inn i leiligheten, hadde 62-åringen nektet å la seg medisinere av en psykiatrisk sykepleier. Da Olav Kildal og politistudenten rykket ut til leiligheten var politiet kjent med at 62-åringen hadde vist fram en kniv til sykepleieren.

De var uniformert, men ikke sikret med knivsikre vester.

Politistudenten var bekymret

Den 23 år gamle politistudenten som var vitne til politidrapet i Rana i april, stilte spørsmål ved sikkerheten før de skulle hente den tiltalte 62-åringen.

Hun forklarte i retten at de visste at tiltalte hadde kniv og var i psykisk ubalanse.

– Jeg var derfor ekstra på vakt. Jeg spurte Olav om dette, men han var bestemt på at dette skulle vi gjøre. Han sa han kjente tiltalte fra før, sa hun.

Kvinnen avviste at politiet ikke hadde forsøkt å få kontalt med tiltalte før de brøt opp døra.

– Vi banket på både dører og vinduer uten at noen svarte. Deretter kjørte vi ned på stasjonen og hentet verktøy og flere brekkjern. Vi kom oss inn gjennom en mellomgang. Vi ropte på tiltalte og sa det var politiet. Ingen ting skjedde, og Olav tok seg inn i leiligheten, forklarte 23-åringen.

Deretter opplevde hun at tiltalte kommer hoppende mot dem.

– Det ble et basketak og han ble knivstukket flere ganger. Jeg så to knivstikk. Han segnet om mot meg. Jeg vurderte å slå mot tiltalte med batongen, men innser at jeg må treffe bra ettersom jeg er alene. Jeg velger å trekke meg ut, og ringer etter hjelp, sa hun.

– Ambulansjåførene misforsto

Mistet livet i tjeneste: Politioverbetjent Olav Kildal

Olav Kildal døde i tjeneste i Mo i Rana.

Foto: Arne Forbord, Rana Blad

Politiet fikk kritikk i etterkant for ikke å ha informert ambulansepersonellet som skulle hente Olav Kildal om at politioverbetjenten var blitt knivstukket. Aktor Erik Thronæs presiserer at Rana tingrett ikke skal vurdere politiets håndtering av saken.

– Politistudenten forsøkte å stanse ambulansen, men sjåføren misforsto signalet og trodde hun viste vei til åstedet, sa Thronæs.

Ni vitner

Statsadvokat Erik Thrones opplyser at aktoratet vil føre ni vitner og to sakkyndige fram for retten i de fire dagene som er satt av til behandling av saken. Forsvareren har i tillegg påberopt seg to vitner.

Rettsaken skal gå i fire dager for Rana tingrett, men rettforhandlingene er lagt til Bodø, der den drapstiltalte er innlagt på psykiatrisk avdeling.

Hammeren