NRK Meny
Normal

– Mye håndbagasje sliter ut de kabinansatte

Kabinansatte sliter seg ut med å løfte rundt på tung og stor håndbagasje som passasjerene drar ulovlig med seg inn i flyet. – Mange passasjerer er seg selv nærmest og tar ikke hensyn til reglene.

Flytrafikken til Norwegian vil inntil videre gå som normalt, til tross for streiken

TUNG LAST: Det går mot høysesong i flytrafikken. Men problemet med at mange flypassasjerer tar med seg for mye håndbagasje gjør jobben tyngre for de kabinansatte.

Foto: NTB scanpix

Store bagger, for tunge kofferter og flere kolli. Mange norske flypassasjerer tar ikke hensyn til reglene for tillatt mengde håndbagasje.

– De forholder seg rett og slett ikke til de reglene som er. Det er definitivt et problem at mange passasjerer tar med seg altfor mye inn flykabinen, sier Marit Lindén, som er leder i Norwegian Kabinforening.

Det får konsekvenser for både sikkerhet og de kabinansattes helse.

Marit Lindén

OPPGITT: Marit Lindén er leder i Norwegian Kabinforening. Hun er oppgitt over passasjerer som ikke forholder seg til reglene om tillatt mengde.

Foto: Pressebilde
– Mange tunge løft for de kabinansatte

– Det er grenser for hvor mye kapasitet en flykabin har. Det er heller ikke spesielt trygt med overfylte bagasjehyller. Det har jo dessverre skjedd at bagasje faller ut og treffer passasjerene som sitter under, sier Lindén.

Hun forteller at passasjerene som tar med seg for mye håndbagasje inn i flyet, gjerne overlater til de kabinansatte å finne plass til bagasjen.

– Med flere hundre passasjerer daglig blir det en tøff belastning på kroppen til de kabinansatte. Det blir mange tunge løft, som kunne vært unngått hvis passasjerene overholdt reglene.

Enkelte passasjerer blir også stanset og får beskjed om at de må sjekke inn bagasjen sin.

– De fleste aksepterer det, men enkelte blir svært provosert.

Oppfordrer til å ta bilde av stor bagasje

VG skriver i dag om reisejournalisten Spud Hilton som har startet kampanjen #CarryOnShame, hvor reisende skal ta bilde av de verste plasstyvene og latterliggjøre dem på sosiale medier.

– Vi har alle sett dem. Passasjerer ved gaten som kommer rullende med en trillekoffert som ligner mer på en minibil enn en håndbagasje, skriver Hilton på bloggen sin.

Tar lite hensyn

Mange er seg selv nærmest og tenker at «det ordner seg sikkert selv om jeg har med meg for mye bagasje»

Marit Lindén, Norwegian Kabinforening

Selv om Lindén i Norwegian kabinforening ikke vil støtte harselering på sosiale medier, så er hun frustrert over enkelte av passasjerenes holdninger.

– Mange er seg selv nærmest og tenker at «det ordner seg sikkert selv om jeg har med meg for mye bagasje». Det problemet ønsker vi å få bukt med.

Hun forteller at problematikken med passasjerer som tar med seg altfor mye bagasje inn i flyet er noe som de gjentatte ganger har tatt opp med ledelsen i Norwegian.

– Men det er begrenset hva ledelsen kan gjøre med dette. Til syvende og sist handler det om at folk tar hensyn og forholder seg til de reglene som finnes.

Med fellesferien som nærmer seg, håper Lindén at passasjerene vil følge noen enkle råd.

– Jeg håper passasjerene følger reglene og sjekker inn mest mulig av bagasjen. Jeg har forståelse for at passasjerer ønsker at flyreisen skal gå kjapt og smidig, men vi er alle tjent med at mest mulig av bagasjen sjekkes inn før man entrer flyet.

Innsjekking på Gardermoen

INNSJEKK: De kabinansatte håper flypassasjerene følger reglene og sjekker inn mest mulig av bagasjen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix