Flertall for konsekvensutredning blant lokale ordførere: – Vi begynner å bli utålmodige

Neste år utløper avtalen om å frede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Et klart flertall av lokale ordførere sier de ønsker en konsekvensutredning så snart avtalen om fredning går ut.

Andreas Orset

Neste år går den politiske samarbeidsavtalen om fredning av Lofoten, Vesterålen og Senja ut. Et flertall av lokale ordførere sier det da er på tide med en konsekvensutredning.

Foto: Andreas Orset

De siste tre stortingsperiodene har politiske avtaler hindret en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

I et fersk opprop krever nå et flertall av ordførerne i regionen at det ikke blir flere utsettelser.

– Vi fortjener å få en avklaring på om det er mulig å drive med oljeutvinning her eller ikke. Det synes jeg nasjonale myndigheter skylder oss, sier ordfører Siv Dagny Aasvik i Hadsel i Vesterålen.

– Utålmodig

Siv Dagny Aasvik (AP)

Ordfører Siv Dagny Aasvik i Hadsel, mener de har ventet lenge nok og ber om en snarlig konsekvensutredning.

Hun er en av 17 ordførere fra Lofoten, Vesterålen, Midt-Troms, Sør-Troms og Ofoten som har skrevet under på et opprop der de krever en konsekvensutredning når den politiske avtalen om fredning går ut neste år.

– Vi har mange lokale bedrifter med en tilknytning til petroleumsnæringen. De fortjener å vite om det er bruk for deres kompetanse, sier Aasvik som mener nordlendingene har ventet lenge nok på en avklaring.

Det var i 2013 at de borgelige partiene ble enige om å stoppe konsekvensutredningen av Lofoten og Vesterålen i den kommende fireårsperioden.

– Vi begynner å bli utålmodige.

lofoten

Spørsmålet om en konsekvensutredning av de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er omstridt. Motstanderne mener en konsekvensutredning vil klargjøre prosessen for oljeutvinning.

Flertall for utredning

Ikke alle ordførerne i regionen var har signert oppropet.

NRK har derfor tatt en ringerunde for å høre hvordan de øvrige ordførerne i Lofoten, Vesterålen og Senja stiller seg til spørsmålet om konsekvensutredning.

Opptellingen viser at av 24 kommuner er det bare fire ordførere som er personlig i mot en konsekvensutredning. Dette inkluderer også kommuner som ligger et stykke unne de aktuelle oljefeltene og altså ikke blir direkte berørt.

Av kommunene i Lofoten, Vesterålen og Senja er 10 ordførere personlig for en konsekvensutredning, mens fire er i mot og to er usikre.

Tiden er overmoden for å gjennomføre en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Utdrag fra ordførernes opprop

– Livredd for å ødelegge fiskefeltene

Skepsisen til konsekvensutredning, ser altså ut til å øke noe jo nærmere oljefeltene kommunene ligger. Likevel er det klart flertall for konsekvensutredning.

Noen av ordførerne som personlig er for en slik utredning, er derimot bundet av vedtak i kommunestyret som sier at en konsekvensutredning ikke er ønskelig.

Ordfører Tor Arne Andreassen med ordførerkjedet, der kommunevåpenet med de tre skarvene er hovedmoti

Ordfører Tor Arne Andreassen på Røst tilhører mindretallet av ordførerne som sier klart nei til en konsekvensutredning.

Værøy, Røst, Moskenes og Berg er kommunene som er trygge på at de ikke ønsker en konsekvensutredning.

– Det har tidligere vært gjennomført en kunnskapsinnhenting. Kartleggingen gjorde meg trygg på at det er bedre å satse på andre næringer, sier ordfører i Moskenes, Lillian Rasmussen.

Også hennes ordførerkollega på Røst, Tor Arne Andreassen, sier han er i mot en konsekvensutredning.

– Personlig er jeg i mot en konsekvensutredning. Her ute i havgapet er vi livredd for at vi skal ødelegge fiskefeltene. Skjer det, så kan vi bare flytte herfra.

Laster kart, vennligst vent...

Grønn farge indikerer de kommunene der ordførerne personlig er for en konsekvensutredning. Rød farge viser de kommunene som sier nei til en konsekvensutredning. Blå farge viser til ordførere som ikke har falt på en endelig beslutning. * Ordførerne i Flakstad og Vestvågøy er personlig for en konsekvensutredning, men sier de forholder seg til kommunestyrevedtaket som sier nei til en slik utredning.