Hopp til innhold

Hareide tror ikke på «arbeidsuhell»: – Virker som et bevisst brudd på avtalen

KrF-leder Knut Arild Hareide tror ikke på at regjeringens omstridte nominasjon av vernede områder for oljeleting var et arbeidsuhell, slik Erna Solberg har slått fast.

Hareide2

TROR IKKE PÅ TORD: KrF-leder Knut Arild Hareide mener det ser ut som at Tord Lien bevisst har brutt regjeringens avtale med KrF og Venstre.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– For meg fremstår dette mer og mer som en bevisst og villet handling fra oljeminister Tord Liens side, sier Hareide til NRK.

– Han har brutt med forutsetningene i samarbeidsavtalen, han har brutt med forvaltningsplanen og han har brutt med verneområdet. Lien har en forklaringsutfordring, fortsetter KrF-lederen.

Hareide er opptatt av at det i alle tidligere konsesjonsrunder har ligget inne en setning fra regjeringen om hvilke områder oljeselskapene ikke får nominere for oljeleting.

Akkurat denne setningen var tatt ut da Tord Lien og Erna Solberg sammen åpnet den 24. konsesjonsrunden i slutten av august.

– Ønske om å gå under radaren

Det førte blant annet til at områdene i Lofoten og utenfor Møre som er beskyttet av regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre, samt et område på Jærkysten som regjeringen selv permanent vernet i juni, plutselig ble åpnet for oljesøknader.

Knut Arild Hareide har vondt for å tro at setningens bortfall er en tilfeldig glipp.

– Liens forklaring gjør at det virker som dette har vært bevisst, og at det var et ønske om å få til noe som skulle gå under radaren. Det var naivt av ministeren å tro at dette ikke ville bli oppdaget.

Endret da det «ble styr»

Erna Solberg har valgt å omtale hele saken som et arbeidsuhell, mens Tord Lien ikke har svart på om han faktisk har gjort en feil eller bevisst valgt å nominere de beskyttede områdene.

– Jeg var kjent med premissene fra departementet. Da jeg oppdaget at det ble styr rundt dette, både med samarbeidspartiene og industrien så fant vi det nødvendig å sende en presisering, sa Lien til NRK torsdag.

Presiseringen bestod i å trekke områdene som er omtalt i samarbeidsavtalen, Lofoten og Møreblokkene, ut av det nye oljekartet.

Avkrever Lien forklaring

Oljeministeren hevdet overfor NRK torsdag at det nå var fullstendig ro rundt denne saken i Stortinget.

Samarbeidspartiet KrFs leder er av en annen oppfatning et drøyt døgn senere.

– Vi har ikke fått noen form for forklaring fra oljeministeren, og vi kommer til å kreve å få vite hvorfor han har brutt samarbeidsavtalen, forvaltningsplanen og opp mot verneområdet, sier Knut Arild Hareide.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)

PRESSET: Olje- og energiminister Tord Lien fra Fremskrittspartiet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Olje- og energiminister Tord Lien har ingen kommentar til kritikken Knut Arild Hareide fremmer i denne saken, men gjentar i en e-post til NRK at det aldri har vært aktuelt å åpne for søknader, altså formelt utlyse, i områder som er begrenset gjennom forvaltningsplaner eller samarbeidsavtalen, og at denne delen av prosessene bare dreier seg om kunnskapsinnhenting.

Hareide på sin side mener dette uansett er et brudd på regjeringens avtale med KrF og Venstre.

– Avtalen vi har sier at her skal det ikke være noen utredninger, ingen petroleumsaktivitet og man gir et annet signal i denne nominasjonsrunden enn det som er gitt i alle andre nominasjonsrunder tidligere. Og det fremstår som om dette er brutt bevisst, sier Knut Arild Hareide til NRK.

Krever nye endringer omgående

Fredag ettermiddag krever regjeringens andre samarbeidsparti, Venstre, at regjeringen snarest gjør endringer i Tord Liens oljekart for andre gang.

Begrunnelsen er at området ved Jærkysten, som regjeringen selv vedtok å permanent verne så sent som i juni, stadig ligger ute som åpent for nominering fra oljeselskapene.

– Det er ikke noe spørsmål om når hvis dette ikke er gjort. Det må skje nå. Regjeringen må bare få dette i orden. Dette er noe regjeringen skal gjøre, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til VG.

Også KrF har fredag kveld stilt seg bak dette kravet.

AKTUELT NÅ