Hopp til innhold

Fortvilt ordfører: – Vi kan jo ikke stå vakt og holde dem fast heller

Ordfører i Moskenes kommune, Lillian Rasmussen, føler seg nærmest maktesløs i møte med turister som tar seg opp på det krevende fjellet Reinebringen i all slags vær.

Her berges den amerikanske turisten

Den amerikanske turisten hadde pådratt seg beinbrudd og ble liggende i fjellsiden på Reinebringen i Lofoten i flere timer før det lyktes å berge han ned.

Foto: Tommy Johansen

Torsdag måtte en amerikansk turist berges ned fra fjelltoppen Reinebringen i Lofoten. Da var det både uvær, kraftige snøbyger, skredfare og 25 sekundmeter vind i området.

Det førte til en tidkrevende og svært vanskelig jobb for redningsmannskapene, som etter over fem timers hardt arbeid lyktes i å hente mannen ned.

Ordfører i Moskenes, Lillian Rasmussen, er svært kritisk til at enkelte legger ut på en slik tur under slike forhold som det var i går.

– Det er direkte uansvarlig.

Både uværet og skredfaren var varslet, blant annet var alle bussene i Lofoten innstilt som følge av været.

– Det sier jo litt om hvilket vær det var. At man da legger ut på fjelltur er for meg helt uforståelig.

Her vinker den amerikanske turisten til redningsmannskapene

Store ressurser ble satt inn i redningsaksjonen etter mannen. FOTO: Tommy Johansen.

Omtales som et av Lofotens farligste turmål

Fjellet omtales som et av de farligste turmålene i Lofoten og både kommunen og den lokale turistinformasjonen har i flere år advart mot å ta seg opp på Reinebringen, på grunn av flere bratte partier.

Lillian Rasmussen

Lillian Rasmussen, Ordfører i Moskenes.

Foto: Privat

Det pågår et arbeid med å sikre stien opp til fjellet, men arbeidet er ikke ferdigstilt.

Kommunen har derfor hengt opp et skilt ved foten av fjellet, der det advares mot turen.

– Jeg vet ikke hva mer vi kan gjøre. Vi kan jo ikke akkurat stå vakt ved fjellet og holde folk fast heller, sier hun oppgitt.

I oktober 2015 omkom en 21 år gammel amerikansk fjellturist i en ulykke i Reinebringen. Han utgjør en av fire unge mennesker som har mistet livet i det etter hvert svært kjente fjellet i Lofoten de siste syv årene.

Økning i antall redningsoppdrag

Rasmussen får støtte av lensmann i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie.

Asbjørn Sjølie

Selv om vedkommende var godt kledd, tilsa været i går at man heller burde holdt seg hjemme, mener lensmann Asbjørn Sjølie i Vest-Lofoten.

Foto: NRK

– Det var svært dårlig vær i går. Det var kraftig vind, og periodevis mye nedbør. Etter hvert ble det også rasfarlig, sier Sjølie.

– Å gå ut på tur da... Du setter både deg selv og ikke minst andre i fare. I tillegg bindes redningsmannskapene opp i mange timer.

Sjølie opplever at det har vært en betydelig økning i antall redningsoppdrag de siste par årene. Flere turister tar turen til Lofoten nå enn før.

– Informasjonsarbeid er viktig, og her har de som driver innenfor turistnæringa et ansvar.

Vil ikke fremme krav om erstatning

Avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli ved Hovedredningssentralen Nord-Norge forteller at oppdraget var meget krevende grunnet bratt lende og vanskelige værforhold med sterk turbulens og fallvinder i fjellet.

På Facebook har mange tatt til orde for at turisten burde straffes, men det blir ikke aktuelt å fremme noe form for erstatningskrav.

– Politiet kan iverksette etterforskning dersom det foreligger mistanke om lovbrudd. Så vidt HRS bekjent foreligger det ikke mistanke om lovbrudd i dette tilfellet, sier Jamtli.

Avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli i HRS Nord-Norge

Avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli i HRS Nord-Norge synes folk flest opptrer ansvarlig, men at det jobbes kontinuerlig med forebyggende tiltak. Herunder informasjon som bidrar til å bevisstgjøre folk på hvordan de bør opptre for å redusere faren for ulykker.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Skeptisk til straff

Han opplyser at det i 2016 ble gjennomført 8881 større og mindre redningsaksjoner i regi av Hovedredningssentralene og de lokale redningssentralene i hvert politidistrikt.

– Av disse, så var det ingen redningsaksjoner i vårt ansvarsområde som viste seg å være iverksatt som følge av brudd på norsk lovgivning.

Jamtli er generelt skeptisk til å innføre et regime hvor det kan medføre erstatningsansvar eller straff å bli gjenstand for en redningsaksjon.

– Vi risikerer at terskelen for å melde noen savnet, eller be om hjelp, blir mye høyere. Dette vil i verste fall føre til at redningstjenesten blir varslet for sent.

Resultatet vil bli en mye dårligere redningstjeneste enn vi har i dag. Det tror jeg ikke mange er tilhengere av.