NRK Meny
Normal

Advarer uerfarne turgåere mot å gå populær fjelltur

Flere tusen personer har i sommer trosset fareskiltene opp mot Reinebringen i Lofoten. Nå advarer amerikansk blogger uerfarne turgåere.

Reinebringen

Reinebringen i Moskenes er en svært populær fjelltur blant turister og turgåere, men turen er ikke ufarlig.

Foto: Bryden McGrath

Til tross for advarsler, fareskilt og en slitt sti strømmer turister og turgåere til Reinebringen vest i Lofoten, for å nyte utsikten over øyriket.

Kommunen har fjernet fjellet i Moskenes fra sine brosjyrer og hos turistinformasjonen anbefaler de turistene å tenke seg om før de begir seg ut på turen.

Bryden McGrath

Blogger og hobbyfotograf Bryden McGrath tok i fjor turen opp på Reinebringen i Lofoten.

Foto: Privat

Den amerikanske bloggeren og hobbyfotografen Bryden McGrath tok seg i fjor sommer opp på fjellet og omtaler nå turen på sin blogg.

Han forstår at de lokale myndighetene er engstelige.

– Noen av turistene jeg så virket ikke forberedt og hadde ikke nødvendig utstyr. Jeg forstår absolutt de lokales bekymringer, sier han til NRK.

Har satt opp advarsler

Reinebringen omtales som direkte farlig for turgåere

Flere tusen trosser dette skiltet i måneden for å ta turen opp til Reinebringen.

Foto: Karianne Steen

Kommunen og Lofoten Friluftsråd har satt opp en teller som registrerer antall turgåere. Fra 17. juni til 17. juli registrerte telleren over 4.000 personer, skriver Lofotposten.

På et skilt ved foten av fjellet advares de som har tenkt seg opp på Reinebringen og det understrekes at de gjør det på eget ansvar.

– Jeg synes Reinebringen var vanskelig, men ikke farlig da jeg gikk den. Men jeg er en erfaren turgåer og det er lignende og mer utmattende fjellturer hvor jeg bor i USA, sier McGrath.

På augustdagen i fjor da han gikk turen, var været nydelig og tørt, og McGrath sier at han aldri ville gjort det dersom det var vått i terrenget.

Reinebringen i Moskenes

McGrath skriver i sin blogg at et feilsteg kan få konsekvenser.

Foto: Bryden McGrath

– En av de vakreste utsiktene

Selv om kommunen og turistinformasjonen ikke promoterer turen, blir turistene gjort oppmerksom på Reinebringen via sosiale medier. Flere av dem henvender seg også til informasjonskontorene for å finne ut hvordan de kommer seg til fjellet.

– Ikledd flipflopper kommer de inn på turistkontoret og peker på bilder av Reinebringen. Vi forklarer dem at turen er lovlig, men vi advarer mot den og sier at de går på eget ansvar, fortalte sier friluftskoordinator Ninette Irene Solheim Johansen i Moskenes til NRK i går.

På sin blogg skriver McGrath, som er bosatt i Seattle, at han skled og falt flere ganger og at et feilsteg kan få konsekvenser. For hans del var det som ventet ham på toppen verdt slitet.

– Det er en av de vakreste utsiktene jeg noensinne har sett, men uerfarne turgåere burde ikke ta turen opp.

Laster kart, vennligst vent...

Reinebringen rager 442 meter over havet og har en slående utsikt mot Reine, Sakrisøy og Hamnøy. Fjelltoppen ligger i Moskenes kommune.