Hopp til innhold

Lensmann advarer fjellturister etter at 21-åring omkom

Den 21 år gamle amerikanske fjellturisten er en av fire unge mennesker som har mistet livet i det det etterhvert svært kjente fjellet Reinebringen i Lofoten de siste fem årene.

Reinebringen

På sosiale medier har Reinebringen fått en enorm status. Dette er utsikten av fiskeværet Reine som møter fjellturistene på toppen av det 448 meter høye fjellet.

Foto: Bryden McGrath

Sea King henter den omkomne opp

Den 21-årige amerikanske mannen som ble meldt savnet fra Reine i Moskenes i Lofoten fredag, ble søndag funnet omkommet på fjellet Reinebringen.

Foto: TOMMY JOHANSEN

– Når det er dårlig vær og mye nedbør er Reinebringen i Moskenes et område som det kan være farlig å ferdes i. Særlig farlig vil det være for folk som er ukjent i området, sier lensmann i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie.

Falt 100 meter

Den 21-årige amerikanske mannen som ble meldt savnet fra Reine i Moskenes i Lofoten fredag, ble søndag funnet omkommet på fjellet Reinebringen. Et stort antall letemannskaper deltok samme dag i søket etter mannen. Både Norske Redningshunder, Røde Kors og flere andre frivillige deltok i søket.

– Undersøkelser gjort på stedet viser at mannen falt minimum 100 meter ned og omkom, sier Sjølie.

Fire omkommet på fem år

Bare de fem siste årene har fire personer omkommet i fjellmassivet.

– Alle sammen har vært relativt unge folk, sier lensmannen.

Fareskilt

Reinebringen

Letemannskapene søker etter den savnede amerikanske fjellturisten på Reinebringen.

Foto: TOMMY JOHANSEN

I løpet av juli i år ble det registrert 4000 turgåere opp fjellet til tross for fareskilt og advarsler. Daglig leder Karianne Steen i Lofoten Friluftsråd har tidligere advart om at Reinebringen er en mer utfordrende topp enn det mange tror. Steen understreker likevel at den amerikanske turisten hadde kommet seg fordi det rasfarlige stedet i fjellet og opp til et helt «vanlig» fjellparti på Reinebringen.

– Dette kunne egentlig skjedd hvor som helst. Jeg har ingen informasjon som sier at denne mannen ikke var godt nok forberedt eller ikke hadde nødvendige kunnskaper for å gå i fjellet, sier Steen.

Reklameringen for fjellturen finner turistene på sosiale medier, og flere turister henvender seg til informasjonskontorene for å finne ut hvordan de kommer seg til Reinebringen.

Reinebringen omtales som direkte farlig for turgåere

Flere tusen trosser dette skiltet i måneden for å ta turen opp til Reinebringen.

Foto: Karianne Steen

Har stor tiltrekningskraft

Reinebringen er et fjell som har en større tiltrekningskraft på turistene enn andre fjell i Lofoten. Og det kan lokke turgåere som ikke har den rette kunnskapen, tror Steen.

– Reinebringen er et utfordrende fjell som er veldig tilgjengelig, det ligger rett ved veien og ved tettstedet Reine. Det betyr at man kan få besøkende som kanskje undervurderer vanskelighetsgraden, sier Steen.

Hun har selv vært med å guide turister med mokasiner og en iPad i hånden ned fra fjellet.

– Er det mulig å advare turister på en bedre måte enn det som gjøres i dag?

– Det er vanskelig. På sosiale medier har Reinebringen fått en enorm status, til tross for at nesten ingen får informasjon om fjellet gjennom turistkontorene i Lofoten. Dette fjellet har likevel blitt verdenskjent, sier hun.

Reinebringen
Foto: Bryden McGrath