Hopp til innhold

Se video: Her vinker den amerikanske turisten til redningsmannskapet

Den amerikanske turisten som har ligget skadd i fjellsiden i Reinebringen i Lofoten er berget ned etter en intensiv redningsaksjon. Kraftig uvær og skredfare førte til store vanskeligheter for redningsmannskapet.

Her vinker den amerikanske turisten til redningsmannskapene

Den amerikanske turisten hadde pådratt seg beinbrudd og ble liggende i fjellsiden på Reinebringen i Lofoten i flere timer før det lyktes å berge han ned. VIDEO: TOMMY JOHANSEN

– Like før klokken 20.30 ble mannen heist opp av et Seaking redningshelikopter, bekrefter Rune Danielsen ved Hovedredningssentralen til NRK.

Uvær, kraftig vind, tette snøbyger, skredfare og mørke skapte i ettermiddag og kveld store utfordringer for redningsmannskapet.

Det var lenge umulig for helikopteret å komme til, som følge av en vindstyrke på 25 sekundmeter. Røde Kors forsøkte derfor å ta seg til mannen til fots, men måtte snu da det ikke lenger var forsvarlig å fortsette i uværet og den tiltagende skredfaren.

En alpin redningsgruppe ble derfor fløyet inn med helikopter for å bistå, men før de rakk å klatre opp til mannen, snudde vinden og Seakingen gjorde et nytt forsøk på å ta seg opp til den skadde turisten.

– Det lyktes og mannen ble heist opp.

Redningsaksjon på Reinebringen i Lofoten

Store ressurser ble satt inn i redningsaksjonen etter mannen. Her ser vi redningsmannskap som forsøker å ta seg opp til den skadde turisten til fots.

Foto: Tommy Johansen

– Nedkjølt

Den amerikanske turisten meldte selv i fra i 15.00-tiden i ettermiddag om at han var skadd i en fot og ikke kom seg ned fra fjellet på egen hånd.

Det ble satt i gang en omfattende redningsaksjon, men på grunn av svært vanskelige værforhold tok det altså over fem timer før man lyktes med å hente han ned.

– Mannen har ligget oppe i fjellsiden i flere timer. Hva vet dere om tilstanden hans nå?

– Han har pådratt seg beinbrudd og er nedkjølt etter å ha ligget ute i flere timer i dårlig vær, sier Danielsen.

Mannen er torsdag kveld sendt til Nordlandssykehuset for medisinsk behandling.

Laster Twitter-innhold

Omtales som et av Lofotens farligste turmål

Fjellet der den utenlandske turisten satt fast, er blant Lofotens mest populære toppturer, men også blant de farligste som følge av en bratt og løs sti.

I oktober 2015 omkom en 21 år gammel amerikansk fjellturist i en ulykke i Reinebringen. Han utgjør en av fire unge mennesker som har mistet livet i det det etterhvert svært kjente fjellet i Lofoten de siste syv årene.

NRK har tidligere skrevet om Moskenes turistinformasjon som advarer mot turen. Turistinformasjonen har også hengt opp et skilt med en advarsel, men toppen besøkes likevel av flere tusen turgåere hvert år.

I fjor ble det bevilget imidlertidig Miljødirektoratet 1,4 millioner kroner til sikring av Reinebringen.

Det har vært dårlig vær i Lofoten i dagesvis og Hovedredningssentralen fraråder folk til å legge i vei på slike turer.

– Det er ikke tilrådelig i dette været, spesielt ikke med den skredfaren som nå er i området, sier Danielsen.

Redningaksjon på Reinebringen

Fjellet der den utenlandske turisten satt fast, er blant Lofotens mest populære toppturer, men også blant de farligste som følge av en bratt og løs sti.

Foto: Tommy Johansen