Hopp til innhold

Ny rapport spår store oljemuligheter i nord

I dag presenteres en rapport som hevder at olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen vil gi store ringvirkninger for regionen. Men miljøbevegelsen er skeptisk.

Bunesstranda fra Trolldalen

Analysebyrået Rystad Energy har på oppdrag fra Norsk olje og gass utarbeidet en rapport som spår betydelige investeringer i Lofoten, Vesterålen og Senja. – Ønsketenkning, mener Bente Kristine Lorentzen i Folkeaksjonen. Her fra Bunesstranda, Trolldalen.

Foto: Lofotodden Nasjonalpark

Analysebyrået Rystad Energy har på oppdrag fra Norsk olje og gass utarbeidet en rapport, som presenteres på en konferanse i Narvik i dag.

Rapporten ser for seg at aktiviteten i Lofoten, Vesterålen og Senja vil komme i gang rundt 2040 - dersom politikerne går inn for det etter neste stortingsvalg.

Rapporten spår betydelige investeringer, forteller samfunnskontakt Geir Seljeseth i Norsk olje og gass.

– Vil bety mye aktivitet

Geir Seljeseth

– Vi ønsker at politikerne skal ha et best mulig grunnlag når de etter valget i 2017 skal fatte en bestemmelse om hva som skal skje i disse områdene, sier Geir Seljeseth i Norsk olje og gass.

– For å få opp olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, så kommer man fra selskapenes side til å bruke 60 milliarder kroner hvert eneste år i en lang periode. Det betyr mye aktivitet og mange arbeidsplasser, sier Seljeseth til NRK.

Av de 60 milliardene vil 12 milliarder komme regionalt, anslår rapporten.

Ifølge Seljeseth er rapporten mer presis enn tidligere, og anslår at en åpning kan bety mer enn 1000 arbeidsplasser.

– Rystad har gått ned på detaljnivå og sett på de ulike operasjonene, og sett nærmere på hva som kommer til å bli levert lokalt, og hva kommer til å bli levert nasjonalt.

Han er klar på at det er en omfattende prosess man skal igjennom før det eventuelt blir aktivitet.

– Det vi ønsker, er at politikerne skal ha et best mulig grunnlag når de etter valget i 2017 skal fatte en bestemmelse om hva som skal skje i disse områdene, fastslår han.

– Skeptisk

Leder Bente Kristine Lorentzen for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er på sin side ikke så sikker på at spådommene stemmer.

– Jeg tenker at det er gammelt nytt fra en gjeng som er ganske ivrig for å åpne ett av de mest sårbare og verdifulle områdene vi har.

Hun mener det allerede flere ganger er slått fast at man i de aktuelle områdene heller burde prioritere de fornybare næringene istedet.

– Det er ikke noe som har endret seg med tanke på hvor viktig disse områdene er for norske fiskerier.

– Ønsketenkning

Bente Kristine Lorentzen, Folkeaksjonen

SKEPTISK: Leder Bente Kristine Lorentzen i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lorentzen karakteriserer derfor rapporten som «ønsketenkning fra næringa».

– Jeg tror det er litt ønsketenking av næringa. Det er derfor de slenger ut store tall som ikke alltid viser seg å stemme. Heldiges er det mange som ikke ønsker en åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun.

– Blir du skremt av tallene som presenteres her?

– Det skremmer meg at de gang på gang slenger ut store tall. Jeg er spent på å høre nøyaktig hva slags tall dette er.

– Vi merker at hele miljø- og klimadebatten dreier seg i en retning der man ser at man er nødt til å satse på de fornybare næringene. Da vil det være merkelig om man åpner de mest sårbare og verdifulle områdene i landet for oljevirksomhet, avslutter hun.