Hopp til innhold

Stoltenbergs klimarådgiver: – Oljeboring utenfor Lofoten er en tapersak

En av Jens Stoltenbergs nærmeste rådgivere ber Arbeiderpartiet tenke nytt i spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Jens Stoltenberg og Kjetil Lund

Kjetil Lund mener Arbeiderpartiet bør si nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. – Det er en tapersak, oppsummerer Kjetil Lund i en blogg han publiserte i helgen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NTB Scanpix

– Det er en tapersak, oppsummerer Kjetil Lund i en blogg han publiserte i helgen, skriver VG.

Lund var rådgiver på Statsministerens kontor fra 2005 til 2009. Han jobbet særlig med klima- og energipolitikk og beskrives som en av Jens Stoltenbergs nærmeste rådgivere.

Fredag sluttet han som rådgiver for Stoltenberg og straks starter han i ny jobb i Statkraft.

Til VG sier Lund at det passet bra mellom to jobber å reflektere over Aps klimapolitikk:

I bloggen skriver han blant annet:

«Arbeiderpartiet bør si nei til petroleumsvirksomhet i Lofoten-Vesterålen. Ikke permanent vern, men la disse områdene ligge i fred minst de neste 15 årene. (Merknad: Og da blir de trolig liggende for alltid, og det kan være like greit.)»

Han skriver videre at Lofoten og Vesterålen har blitt en tung symbolsak:

«Noen ganger får symbolsaker slik kraft at ditt standpunkt til dem definerer deg, og skyggelegger alle andre gode standpunkter du måtte ha. Lofoten-Vesterålen har blitt en slik sak».

Hvorvidt Lund får gehør i Arbeiderpartiet er vanskelig å si. Men det som er helt klart er at det internt i partiet er uenighet i dette spørsmålet.

(artikkelen fortsetter under)

Bunesstranda fra Trolldalen

OMSTRIDT: Spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen har vært debattert i årevis. Arbeiderpartiet har gått inn for å konsekvensutrede området, men nå spekuleres det i om toppledelsen i Arbeiderpartiet heller vil gå inn for å totalfrede området. Dette avviser partileder Jonas Gahr Støre.

Foto: Ingvild Gabrielsen

I ferd med å snu?

I fjor gikk Arbeiderpartiets landsmøte inn for å konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen, men blant andre AUF var sterkt imot.

Imidlertid kan det hende vinden har snudd i partiet. Etter en partilederdebatten i august på NRK, mente politisk kommentator Magnus Takvam At Jonas Gahr Støre mer enn antydet at det ikke vil bli boring i de omstridte områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Takvam sa at hans kunnskap til partiet tilsier at det nå pågår en uformell diskusjon innad i partiet om hvorvidt Arbeiderpartiet skal gå inn for å frede Lofoten, Vesterålen og Senja, men at dette ikke er avklart.

– Støre har erklært at han og partiet er villig til å tenkte nytt i de fleste saker. Det er særlig innenfor miljø og klima at han har markert en ny kurs og akkurat nå pågår det en uformell diskusjon om man skal gå inn for å frede Lofoten og Vesterålen.

Støre selv avviste noen snuoperasjon, og sa via sin presseansvarlig at han la landstyremøtevedtaket til grunn.

Lokal motstand mot konsekvensutredning

I fjor viste en undersøkelse at AP-velgerne har snudd i oljespørsmålet og at bare tre av ti AP-velgere i Nordland ønsker oljeboring.

Tidligere i sommer kom det fram at fire av seks kommuner i Lofoten sier nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet i området. Det er en endring fra 2010, da fem av seks kommuner svarte positivt til en konsekvensutredning.

Enn så lenge er spørsmålet om utvinning i Lofoten og Vesterålen satt på hold de neste tre årene, ettersom KrF og Venstre under regjeringssonderingene i fjor fikk gjennomslag for å stanse en konsekvensutredning i dette omstridte området.