NRK Meny
Normal

Frykter ny runde med stinkende slakteavfall

1200 tonn stinkende slakteavfall gjorde livet surt for innbyggerne i Holandsvika på Helgeland. Nå står nye eiere klar til å starte opp komposteringsanlegget igjen.

Da Helgeland Bioenergi gikk konkurs før jul i fjor forlot de 1200 tonn med dyreinnvoller rett foran fabrikkanlegget i Holandsvika i Vefsn. I tillegg til stank i nabolaget, oppblomstring av rotter og fugler skapte avrenning fra avfallet til elva hodebry i nabolaget.

Nå signaliserer de nye eiere K2-Nord AS, at de vil prøve å få til ny drift ved anlegget allerede før sommeren. Kommunen jobber nå for å stanse prosessen. Vefsn kommune og lokale investorer har trolig tapt flere titalls millioner kroner på slakteavfallskandalen i Holandsvika.

– Det er håpløst at vi skal bli stilt til ansvar for noe de forrige eierne gjorde. At vi skal dømmes for det, synes jeg er spesielt, sier daglig leder i K2-Nord, Terje Helmersen.

Lover bedring

Naboer ved anlegget har siden oppstarten i fjor høst vært plaget med vond lukt og forurensing. I tillegg ble over 1200 tonn slakteavfall liggende igjen da Helgeland Bioenergi gikk konkurs før jul i fjor, der blant andre kommunen måtte betale for å rydde opp.

I mars ble det funnet store mengder nedgravd slakteavfall og miljøfarlig rivningsavfall inne på selskapets tomt. Både naboene og Fylkesmannen i Nordland har anmeldt disse forholdene til politiet.

Helgeland Bioenergi er også tidligere bøtelagt i en lignende sak i 2012.

Selskapets plan var å kverne opp det organiske avfallet som foruten slakteavfall, også besto av kloakkslam og grisemøkk – og ved hjelp av flis fra treverk gjøre det om til salgbar vekstjord. Men slik gikk det ikke.

Nå lover de nye eierne K2-Nord, som er et datterselskap av Global Green Energy, at de greier å produsere slik at naboene ikke blir plaget.

– Jeg kan love at vi kommer til å drifte etter konsesjonen som er gitt, sier Helmersen.

Møter motstand

Jann-Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn

Jann-Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Kommunepolitikerne har sagt de ikke vil ha ny drift i anlegget, tross gyldig konsesjon, men vurderer å omregulere industriområdet.

– Et enstemmig kommunestyre i Vefsn har bedt Fylkesmannen om å trekke konsesjonen, men det ble ikke gjort. Nå har planutvalget bestemt at vi skal starte omregulering av området, slik at det ikke blir anledning til å drive kompostering. Der står saken i dag, sier ordfører Jann Arne Løvdal (Ap).

Kommunen kan endre reguleringsplanen, men den griper ikke inn i eksisterende virksomheter.

– Hvis de stiller så strenge og umulige krav at det ikke er mulig å drive virksomhet som planlagt, kan de bli erstatningspliktige, sier overingeniør hos fylkesmannens miljøvernavdeling Louise Engan.

Miljøvernavdelingen vil følge med de nye driverne ekstra nøye fremover.

– Det vil vi gjøre. Vi skal følge nøye med på at alle vilkårene er på plass før oppstart.

(Artikkelen fortsetter under)

Fabrikkanlegget i Holandsvika har kostet Vefsn kommune og investorer flere titalls millioner kroner. Nå må de også ta millionregninga for å rydde opp i dette området.

Vefsn kommune og lokale investorer har trolig tapt flere titalls millioner kroner på slakteavfallskandalen i Holandsvika.

Politiet etterforsker

Politiet på Helgeland har siden november i fjor etterforske de forrige eiernes virksomhet ved komposteringsanlegget i Holandsvika.

Den tidligere direktøren ved Helgeland Bioenergi har innrømmet at 50–60 tonn slakteavfall blandet med flis er gravd ned i Holandsvika.

– Dette må vi først finne ut av før vi tar en avgjørelse på hva som skjer videre, sier Engan.

Alt det andre avfallet er i dag fjernet.

– Etterforskningen vil vise hvor mye som er gravd ned, så vi må vente på hva som skjer videre.

Innbyggerne i Holandsvika i Vefsn vil ha vekk 1200 tonn med slakteavfall som råtner nær boligfeltene. Nå har de skrevet brev til miljøministeren og i dag leverte de underskrifter til ordføreren.