NRK Meny
Normal

– Her kan det ligge 2000 tonn ulovlig nedgravd slakteavfall

2000 tonn slakteavfall kan være gravd ned ulovlig i området rundt fabrikken til nedlagte Helgeland bioenergi. – Dette blir politianmeldt, sier avdelingsleder i kommunen, som startet graving i dag.

Avdelingsleder Steinar Stien i vefsn kommune

FIKK NAPP: – Vi har funnet store mengder med gammelt slakteavfall. Hvor mye har vi ikke klart å avdekke. I løpet av helga vil vi kunne vite mer om mengden, sier Steinar Stien i Vefsn kommune.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Naboer har siden i fjor høst klaget over stygg lukt og forurensing fra bioenergianlegget i Holandsvika i Vefsn, som har stått urørt siden selskapet bak driften gikk konkurs før jul.

Fant nedgravd slakteavfall i jorda ved Holandsvika

Siden november i fjor har 1200 tonn slakteavfall har gjort livet surt for innbyggerne i Holandsvika på Helgeland.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I dag kom kommunens gravemaskiner for å starte prøvegravingen. Gravingen ga umiddelbart resultater.

– Det er ingen tvil. Her ligger mengder med gammelt slakteavfall. Hvor mye har vi ikke klart å avdekke. Nå må vi finne ut hva som egentlig har skjedd her, sier avdelingsleder Steinar Stien for vann og avløp i Vefsn kommune, sier Steinar Stien.

2000 tonn avfall «mangler»

–Det er trasig og uheldig. Dette er et anlegg som i utgangspunktet skulle kompostere og lage nyttig matjord av avfallet.

Avdelingsleder Steinar Stien i Vefsn kommune

Vefsn kommune har vært i kontakt med Fylkesmannen i Nordland for å finne ut hvor mye slakteavfall som i sin tid ble fraktet fra Nortura sitt anlegg på Bjerka til bioenergifabrikken i Holandsvika.

Selskapets plan var å kverne opp det organiske avfallet som foruten slakteavfall, også besto av kloakkslam og grisemøkk – og gjøre det om til salgbar vekstjord.

– Siden oppstarten i 2010 skal det ha blitt fraktet 3000 tonn avfall fra Bjerka til Holandsvika. Det som foreløpig er hentet av det lokale renovasjonsselskapet SHMIL, er 1000 tonn. Det betyr at det er et gap på 2000 tonn. Nå må vi finne ut hva som har skjedd, sier Steinar Stien til NRK.no.

Anmelder saken til politiet

Salkteavfall gravd ned i Holandsvika

Slik ser det ut på tomta til tidligere Helgeland bioenergi.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Slakteavfall som kan stamme fra Helgeland bioenergi

Naboer har siden i fjor høst klaget over stygg lukt og forurensing fra anlegget, som har stått urørt siden selskapet bak driften gikk konkurs før jul.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Nå vil kommunen anmelde den tidligere fabrikkledelsen til politiet for ulovlig nedgraving. Siden 2009 har det vært forbudt å grave ned biologisk avfall.

– Politiet er varslet, og er på vei. Nå avventer vi til politiet har vært her og sikret spor. Mandag starter jobben med å avdekke hele området. Her blir det mye gravearbeid, sier en oppgitt Stien.

Han gjør seg sine tanker om det han ser rundt det tidligere fabrikkanlegget.

– Det er trasig og uheldig. Dette er et anlegg som i utgangspunktet skulle kompostere og lage nyttig matjord av avfallet. Slik det ser ut nå, kan de ha gjemt det unna. Det er tidlig å si noe sikkert, men dette ser ut som forurensing og i verste fall miljøkriminalitet, sier Stien til NRK.no.

Tidligere eier: – Helt utenkelig

Tidligere eier Snorre Bratbakk i Helgeland Bioenergi sier til NRK i dag at det er helt utenkelig at det skulle være dumpet 2000 tonn slakteavfall på tomta.

– Det jeg vet er at det er deponert en stor haug med våt flis på området. Det kan hende det har kommet avfall med flisen i forbindelse med dette, sier han til NRK.no.

Han ønsker ikke å kommentere saken utover det.

– Det meste gikk galt

Fylkesmannen i Nordland vurderer også å anmelde bedriften.

– Vi har vært kritisk til driften i lang tid. De startet opp uten at alle vikår var oppfylt og uten å bygge opp tilstrekkelig kompetanse. Under et tilsyn i november i fjor ble inntaket av avfall stoppet. Dersom det nå viser seg at det har foregått ulovligheter i tillegg er det alvorlig, sier miljøvernsjef Roar Høgseth hos Fylkesmannen i Nordland.

Naboene jublet for tidlig

Da Helgeland Bioenergi gikk konkurs før jul forlot de 1200 tonn med dyreinnvoller rett foran fabrikkanlegget i Holandsvika i Vefsn. I tillegg til stank i nabolaget, oppblomstring av rotter og fugler har avrenning fra avfallet til elva skapt hodebry i nabolaget.

Etter fire måneder med kamp mot kommunen, brev til miljøvernministeren og innsamling av underskrifter kunne naboene slippe jubelen løs denne uka. Da kom gravemaskinene fra det lokale renovasjonsselskapet SHMIL for rydde det omstridte kompostanlegget i Holandsvika i Vefsn.

– Det har vært en lang kamp, som endte med at vi måtte skrive brev til miljøministeren og levere underskrifter til ordføreren. I dag føler vi bare takknemlighet, sa nabo og grunneier Bjørnar Nordås til NRK.no tidligere denne uka.

Nordås er ikke overrasket over de nye funnene som er avdekket i dag.

– Vi har varslet om dette i lang tid, men ingen har trodd på oss. Men endelig løsnet det, og betyr mye fos oss som bor her. Nå får vi bare håpe at dette avfallet ikke utfjør en trussel for det lokale miljøet i forhold til for eksempel grunnvann, sier Nordås til NRK.no.

Bjørnar Nordås, Holandsvika

HOLDER SEG FOR NESEN: Slakteavfallet har vært som en sterk pest over dalen, ifølge naboene. – Stanken er fortsatt ubeskrivelig, selv nå i minusgrader, sier Bjørnar Nordås, som tirsdag ettermiddag ville se med egne øyne at oppryddingen var i gang.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK