Hopp til innhold
Ny by - ny flyplass er et av norgeshistoriens største byutviklingsprosjekter.
Illustrasjon: Bodø kommune

Ny by – ny flyplass (Bodø)

 • Kjelder til NRK: Ny flyplass i Bodø får pengar i neste års statsbudsjett

  Regjeringa ønskjer framleis å realisere planane om ny rullebane i Bodø, får NRK stadfesta frå fleire kjelder. Dermed fortsett begge desse prosjekta i 2023.

  I Bodø er planen å flytte dagens flystripe 900 meter. Det skal både gje ein ny flyplass og samtidig frigjere store areal til ein heilt ny, grøn bydel. Prosjektet kostar i underkant av 7 milliardar kroner.

  Ein tunnel gjennom Stadlandet skal gje sikrare passasje for skipstrafikken enn no som båtane må krysse det farlege Stadhavet. Prosjektet er kostnadsrekna til 2,8 milliardar kroner. Kystverket har fått i oppdrag å starte forarbeidet.

  Samferdselsministeren har tidlegare sagt til Aftenposten at dei skyv på ei rekke vegprosjekt, men seier også at starta prosjekt, som E18 vest for Oslo ikkje vil bli utsett eller kutta, men skal fortsette.

  Ny by ny flyplass
  Grafikk: Team Bodø
 • Samferdselsministeren: Har som mål at ny flyplass skal realiseres

  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) er klar på at regjeringen har som mål at ny flyplass i Bodø skal realiseres. Det uttalte han i forbindelse med spørretimen i Stortinget, onsdag.

  Det var Bård Ludvig Thorheim (H) som stilte statsråden til veggs. Han ville vite hvordan statsråden skal følge opp at Avinor ferdigstiller flyplassen.

  20. januar at Avinor besluttet å utsette utbyggingsvedtaket for ny lufthavn i Bodø med 12 måneder

  Prosjektet i Bodø har en kostnadsramme på 6,6 milliarder kroner, og innebærer å flytte flyplassen en kilometer mot sørvest for å gi plass til en helt ny bydel, som skal bli både grønn og «smart».

  Flyttingen vil frigjøre et areal på 2.900 dekar, omtrent like stort som Bodø sentrum i dag.

  Planen var opprinnelig at flyplassen skulle stå ferdig mellom 2024 og 2026. I august i fjor fikk Avinor klarsignal fra regjeringen om å gå videre med flytteplanene av flyplassen i Bodø.

  Men to ganger tidligere har Avinor varslet om utsettelser. Nå kommer det enda en, og Avinor skriver at en ny lufthavn kan stå ferdig siste halvdel av 2029.

  I spørretimen var statsråden tydelig på at det er styret i Avinor som er ansvarlig for å avgjøre hvor mye som skal investeres.

  – Jeg er innforstått med at det er stor utålmodighet knyttet til prosjektet, og jeg vet hvor viktig det er for regionen og Bodø. Vi ønsker å bidra til å få realisert prosjektet fra samferdselsdepartementets ståsted, sier statsråden.

  Ny by ny flyplass
  Grafikk: Team Bodø
 • Utsetter beslutning om ny flyplass

  Avinor har torsdag besluttet å utsette utbyggingsvedtaket for ny lufthavn i Bodø med 12 måneder, skriver AN. Det betyr at ny lufthavn kan stå ferdig siste halvdel av 2029, opplyser Avinor selv. Prosjektet har en kostnadsramme på 6,6 milliarder kroner.

  NY BY
  Foto: Nordic – Office of Architecture / Nordic – Office of Architecture
 • Ny rapport om ny lufthavn i Bodø

  Samferdselsdepartementet har mottatt en rapport med ekstern kvalitetssikring (KS2) av Avinors forprosjekt for ny lufthavn i Bodø. Kvalitetssikringen vurderer også andre følgekostnader for staten som følge av flyttingen av lufthavna, og forslag til finansieringsplan. Rapporten vil være del av beslutningsgrunnlaget når regjeringen skal ta stilling til prosjektet, skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

  Avinors oversiktsbilde av hvordan terminalen på nye Bodø lufthavn kan bli.
  Foto: Avinor