Hopp til innhold

Dette er Norges mest attraktive by

Bodø er kåret til Norges mest attraktive by for 2016. Viljen til å satse på sentrumsutvikling og prosjektet «Ny by – ny flyplass» avgjorde juryens valg av vinner.

 Speilbilde fra Bodø indre havn.

I 2014 sto det nye kulturkvartalet 'Stormen' klart. Det ligger ved havna i Bodø og trekkes fram av juryen som en av tingene som har ført til en positiv sentrumsutvikling.

Foto: Olaus Emil Lakselvhaug

– Bodø ser muligheter der andre ser begrensninger. Jeg gleder meg til å dele ut prisen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Bodø var nominert til prisen sammen med Asker og Hammerfest, men i dag ble det altså kjent at det var nordlandsbyen som gikk seirende ut av konkurransen. Juryen begrunner avgjørelsen med to momenter.

– Det ene er god sentrumsutvikling. Det andre er prosjektet ”Ny by – ny flyplass.” Her viser Bodø at de makter å snu det som i utgangspunktet er et problem, nemlig nedleggelsen av den militære delen av flyplassen, til en ressurs for byen, sier juryleder Erling Dokk Holm, som mener den mest spennende byutviklingen nå for tiden foregår i Nord-Norge.

– Det er godt mulig det går under radaren i Sør-Norge, men den veksten og planleggingskompetansen vi ser i nord, er ekstremt høy.

Bodø by

Bodø har omtrent 50.000 innbyggere og fylte nylig 200 år. Her ser du utsikten over byen. Flystripa og den gamle flystasjonen ligger midt i bildet, like sør for sentrum. Der kan det nå bli ryddet plass for boligbygging og næringsvirksomhet.

Foto: Kari Skeie / NRK

Snudde noe negativt til noe positivt

Det har gått fire år siden Stortinget vedtok å legge ned forsvarets hovedflystasjon i Bodø etter 60 års drift. Nedleggelsen vakte sterke følelser og flere tusen arbeidsplasser er ventet å gå tapt, når alle fasene av nedleggelsen er gjennomført.

Erling Dokk Holm

Erling Dokk Holm er juryleder og mener Bodøs attraktivitet har økt de siste årene.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I tillegg til at Bodø mistet noe av sin identitet, begynte man også å lure på hva det gigantiske forsvarsanlegget i gangavstand til sentrum skulle brukes til. Ikke lang tid etter at nyheten om nedleggelse var et faktum, ble ideen om «Ny by-ny flyplass» lansert. Den går ut på å flytte flystripa noen kilometer sørover og benytte det gamle forsvarsområdet og flystripa til boligbygging og næringsutvikling. Ved en slik flytting frigjøres 3400 dekar mark og byen kan vokse i sentrum.

– Dette er et uttrykk for langsiktig og god samfunnsplanlegging, mener Dokk Holm.

– Viktig å bygge boliger i sentrum

I tillegg til det storstilte flytteprosjektet, får også byen i nord ros for boligbygging i sentrum.

– At det bygges boliger i sentrum er et av de viktigste grepene byer og tettsteder kan gjøre. Betydningen av at flere bor i den sentrale bykjernen kan knapt overvurderes. Smitteeffektene på annen by- og næringsutvikling er fundamental, sier Dokk Holm, som også trekker fram økt satsing på uterom er et synlig bevis på at Bodø sentrum øker sin attraktivitet.

Ordfører: – En stor glede

Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød, er strålende fornøyd med prisen. Hun mener det er stor optimisme blant folk i Bodø.

– Det som gleder meg mest er at barn og unge er stolte av byen sin. Det lover godt for fremtiden. Slik har det ikke alltid vært. Vi brukte lang tid på å gjenoppbygge byen etter krigen, derfor er det som skjer nå veldig gledelig.

Bodø bombes 1940

I 1940 ble byen bombet av tyskerne. Etter noen timers bombetokt var nordlandsbyen et inferno av flammer og røyksøylen kunne ses på mange mil avstand. Det tok mange år å bygge opp byen igjen.

Bodø Burøya

Et kjent landemerke i Bodø er sildeoljefabrikken som ble bygd i 1904. I Bodø er lukta fra fabrikken, som gjerne brer seg på varme sommerdager, godt kjent. Et uttrykk som gjerne sies er at 'Det lukta pænga'.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK