Hopp til innhold

Norske fiskeboller godkjent av det kinesiske mattilsynet: – Dette er verdens største marked

Kina viser stor appetitt for norsk sjømat. Så langt i år har sjømateksporten til Kina økt med over 40 prosent. Nå skal nordnorske fiskeboller mette munner i Kina.

Fiskeboller i Kina

Fiskeboller er ikke uvanlig i Kina, men de har gjerne en litt annen konsistens. Nå håper Øysten Lihaug Hjelle, markeds- og kommunikasjonskoordinator i Vesteraalens, at fiskeboller fra Vesteraalens skal ta av. Mannen til høyre i bildet er Jan Wilhelm Ypma, CEO i Novasana (Alliance). Som er Vesteraalens partner i Kina.

Foto: Vesteraalens

I 1912 tok polfarer Roald Amundsen med seg fiskeboller fra Vesteraalens AS til Sydpolen.

Mer enn 100 år senere er den velkjente grønne boksen klar for det kinesiske markedet. Nylig ble fiskebollene godkjent av det kinesiske mattilsynet.

I Norge selges det rundt 1,6 millioner bokser hvert år. Produsenten har et mål om å selge tre millioner bokser årlig på det kinesiske markedet innen tre år.

Fiskebollene har vært i salg i litt over en uke. Enn så lenge er hermetikkboksene kun tilgjengelige i nettbutikker.

Et digitalt marked som i 2018 ble estimert til å omsette for nærmere 66 milliarder dollar.

Øystein Lihaug Hjelle, Markeds - og kommunikasjonskoordinator i Vesteraalens AS.

Øystein Lihaug Hjelle, Markeds- og kommunikasjonskoordinator i Vesteraalens AS.

Foto: Privat

Etterhvert vil de også rundt 15 prosent bli tilgjengelige i butikkene, forteller Øystein Lihaug Hjelle, som er markeds- og kommunikasjonskoordinator i selskapet.

Han tror potensialet for norske fiskeboller er stort i landet med mer enn en milliard mennesker.

– Dette er verdens største marked for fiskeboller. I Kina er de veldig glade i fiskeboller, sier Hjelle.

Serveres som «street food»

For første gang i historien er det ventet at eksporten av norsk sjømateksport vil passere 100 milliarder kroner. Og Kina er det største vekstmarkedet, ifølge tall fra Norges sjømatråd.

Så langt i år har sjømateksporten til Kina har økt med over 40 prosent, til 3,64 milliarder kroner, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet. Blant annet har restriksjonene mot tre norske lakseeksportører blitt opphevet.

Nordnorske fiskeboller kan bli populært hos det kinesiske kjøkken.

Nordnorske fiskeboller kan bli populært hos det kinesiske kjøkken.

Men sjømatnæringen vil vokse enda mer. Da er fiskeboller et av svarene. For i Kina er matretten allerede godt utbredt. Men måten de tilbereder den på, er annerledes fra Norge.

– De lager dem ikke i karrisaus slik vi er vant med. De serveres ofte i ei nudelsuppe, flamberte eller innbakte, sier Hjelle.

Fiskebollene kan ifølge Hjelle brukes som både luksusmat og «street food». De norske bollene skiller seg fra de kinesiske på både størrelse og konsistens.

– Mange av fiskebollene som selges i Kina i dag er hardere i konsistens, mer gummiaktig og spretten. Litt som en ping-pong-ball.

Fisk

Så langt i år har sjømateksporten til Kina har økt med over 40 prosent hittil i år, til 3,64 milliarder kroner.

Foto: Petter Strøm

Koster millioner å etablere seg

Onsdag denne uka skal fiskebollene lanseres sammen med flere andre norske sjømatprodukter. Det skjer under på China International Import Expo.

Der får de selskap av rognkjekskaviar fra Cibus Maris i Sandnessjøen og fiskeoljer fra Røst-firmaet Atlantic Delights.

Ingen av dem har fått den nødvendige godkjenningen for å selge produktene sine i Kina. Veien dit er lang og koster flere millioner kroner, ifølge gründer Roger Andre Olsen i Atlantic Delights.

Selskapet har ti ansatte i Kina og to i Norge. Fra før er fiskeoljene fra torsk og laks i Lofoten i salg i flere asiatiske land. Men å komme inn i Kina tar tid.

Norwegian Ocean Summit.

– Dette blir det første helnorske sluttproduktet i kinesiske butikkhyller så vidt vi vet, sier Hjelle. Fiskeboller er allerede populært i Kina.

Foto: Vesteraalens

– Vi har jobbet med dette i flere år. Fiskeoljene skal helsegodkjennes, bare den prosessen tar halvannet til ett år, sier Olsen.

Han håper å være på markedet mot slutten av neste år. Målet er en omsetning på 30 millioner kroner inne tre år.

Olsen har han bodd i Kina i 14 år. Det er nesten en forutsetning for å lykkes i landet. I årenes løp har han sett mange nordiske selskaper som vender slukkøret hjem.

– Du må ha tid, penger og gode nettverk. Lykkes du har du tilgang til verdens største marked, sier Roger Andre Olsen i Atlantic Delights.