Hopp til innhold

Eldre fikk servert fiskeboller på julaften: – Jeg synes det er så trist

– Jeg ble sint og lei meg, sier Irene Eilertsen om julemiddagen hennes far fikk fra Andøy kommune. – Man skal ikke servere fiskeboller på julaften, svarer rådmannen.

Andøy Bo- og behandlingssenter

Det er her på Andøy Bo- og behandlingssenter at maten til de eldre blir tilberedt. Beboerne her fikk fiskeboller på lille julaften, den sammen maten fikk Irene Eilertsens 89 år gamle far dagen etter, på julaften.

Foto: Andøy kommune

Ribbe eller pinnekjøtt, eller kanskje torsk? Det er vanlige julemiddager for de fleste.

Men fire av de pleietrengende eldre i Andøy kommune i Vesterålen, fikk ingen av delene på julaften. De fikk fiskeboller, skriver Vesterålen Online i dag.

Blant dem var Irene Eilertsens 89 år gamle far, som bor alene på Lovik, fordi det ikke er plass på sykehjemmene i kommunen. Han er pleietrengende og får levert middag på døren av kommunen hver dag, også på julaften.

– Jeg dro hjem til min far for å være sammen med ham noen timer på julaften. Da kunne han fortelle at kommunen hadde levert fiskeboller i hvitsaus til middag. Jeg hadde heldigvis med meg en juletallerken med litt julemat, sier Eilertsen til NRK.

– Det er trist at det skal være sånn

Men den opprinnelige julemiddagen, gjorde at Eilertsen ble både sint og lei seg.

– Ikke bare på min fars vegne, men på vegne av alle andre som opplevde det samme også. Jeg synes det er så trist at det skal være sånn, sier hun.

Eilertsen var så oppgitt at hun skrev et brev til kommunen. Det har hun foreløpig ikke fått svar på. Men reaksjonen fra lokalsamfunnet har vært voldsomme.

– Jeg har fått masse reaksjoner. Jeg la dette ut på Facebook, og jeg har fått massevis av kommentarer og folk ber meg om å stå på. Folk er sjokkert.

– Hvordan reagerte din far?

– Han tok det ikke så tungt. Det er nok mest jeg som synes det er forsmedelig.

– Skal ikke skje

Middagen Eilertsens far ble servert, er den samme maten som ble servert på lille julaften på Andøy Bo- og behandlingssenter på Åse.

– Maten ble kjørt ut dagen etter til de hjemmeboende som får middag, forteller enhetsleder for pleie og omsorg, Aud Sellevold i Andøy kommune til Vesterålen Online.

Hun forteller også til avisen at det var bare det ene av kommunens to kjøkken som serverte fiskeboller. Det andre kjøkkenet serverte julemiddag.

Sellevold har foreløpig ikke svart på NRKs henvendelser.

Rådmann i Andøy, Kirsten Lehne Pedersen, er tydelig på at det burde blitt servert julemiddag over hele kommunen.

– Man skal ikke servere fiskeboller på julaften, det er ikke sånn det skal være. Hvis dette stemmer, så vil det bli fulgt opp, for å hindre at det skal skje på nytt, sier hun i en kort kommentar til NRK.