Samspilte musiker-brødre

- Det er veldig bra å ha et punkt i bandet man er veldig "safe" på. Det sier trompeter og komponist Tore Johansen om å ha med broren Roger som trommeslager.

Musiker-brødrene Roger og Tore Johansen trives i samspill, og opptrer stadig oftere sammen.

Musiker-brødrene Roger og Tore Johansen trives i samspill, og opptrer stadig oftere sammen.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Spiller ofte sammen

- Jeg synes Tore er en av de beste trompeterne, og forhåpentligvis så liker han trommespillet mitt også, sier Roger Johansen.

Han har etablert seg som freelance-musiker i Oslo, og spiller i flere band-sammensettinger. Og han inviterer gjerne broren med som musiker når det passer:


- Vi forstår jo hverandre veldig godt, og den ene vet hva den andre liker, sier Roger. Det er mye mellom oss som ikke behøver å bli sagt. Derfor fungerer det også veldig godt musikalsk.

Tverlandet skolekorps viktig utgangspunkt


Begge brødrene gikk gradene i Tverlandet skolekorps i Bodø. Roger, som er fem år eldre enn Tore, var godt etablert i korpset i storhetstida på 80-tallet da Tore begynte som duske-bærer. Roger sier grunnlaget han fikk i korpset bl.a. med notelære er svært viktig for han som musiker i dag.


Begge sier også at musikere og ledere i jazz-miljøet rundt Sinus i Bodø har vært svært viktig for utviklinga de har hatt som musikere. Roger sier et møte med landsdelsmusikerne i jazz-gruppa "Jazz i Nord" åpnet øynene hans for at slagverkeren kunne være musiker på lik linje med de andre musikerne, og ikke bare rytmeholder.

Student igjen


Tore Johansen er bosatt i Bodø, men har de siste to årene jobbet med en utøvende master ved Musikkonservatoriet i Trondheim.


- Det er et veldig fritt studium hvor man skal jobbe med sine egne prosjekter, rett og slett. Så jeg har brukt tida til å skrive musikk og spille mest mulig.


Plateutgivelsen "Giving" er et resultat av master-studiet.

Spiller inn jazz-messe


Før jul skrev Tore verket "Jazzmass" til Bodø Domkor. Messen ble fremført under den tradisjonelle nattjazzen i Bodø Domkirke i desember. Nå spilles den inn for å gis ut på plate til høsten. Også her er begge brødrene med.

LES: "Jazzmass" i Bodø Domkirke

Neste samarbeidsprosjekt brødrene imellom er i Roger Johansen sitt band i Oslo 9. mai. Da skal Tore være solist. Ellers er det allerede klart at begge brødrene skal til festspillene i Nord-Norge i Harstad, med da med hver sine band.

HØR: Musikk under polarhimmelen med Tore og Roger Johansen

Alt om: Musikk under polarhimmelen

Lenke til Musikk under Polarhimmelen som podkast