Første podkast fra NRK Nordland

Nå kan du laste ned musikknyheter om Halvdan Sivertsen, Lars Bremnes og andre musikere fra Nordland rett på din pc, og ta dem med deg i dusjen.

Lytt til radioteatret

NYT MUSIKKEN OG SLAPP AV: Last ned en podkast fra NRK.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

For dersom du har en vanntett mp3-spiller kan du heretter ta med deg nedlastbare radioprogrammer fra NRK inn i dusjen. Eller på bussen, i bilen, på fest eller som gave til svigermor.

Musikk under Polarhimmelen er det første programmet NRK Nordland gir deg full rett til å laste ned som mp3, også med musikk. Helt gratis!

Alt om: Musikk under polarhimmelen

Dersom du er proff bruker kan du gå rett til tilbudet fra NRK Podkast .

RSS-ikon
Foto: NRK

Lenke til Musikk under Polarhimmelen som podkast

Musikk under Polarhimmelen direktelenke til iTunes

Om du trenger litt mer innføring, les videre.

Hva er podkast?

Podkast er en måte du kan laste ned radio- og TV-programmet fra NRK rett på din datamaskin. Navnet er en fornorskning av podcast, som kommer fra navnet på mp3-spiller Ipod fra produsenten Apple.

Men du kan benytte alle typer avspillere som kan spille av mp3-filer, både mobiltelefoner, datamaskiner og helt vanlige mp3-spillere.

Programmer legges ut med jevne mellomrom, men du trenger et dataprogram som sier i fra når du kan laste ned nye innslag.

Hver gang vi legger ut nye programmer vil du få beskjed i form av et hint i nettspilleren eller i dataprogrammet som du bruker for å laste den ned.

Slik gjør du

Nettlesere som Opera og Firefox kan hente podkast for deg. Hvis du ikke har disse, må du først laste ned en programvare. Programvaren er gratis.

Du kan for eksempel bruke iTunes, Winamp eller Juice. Her finner du programvare.

2. Finn ditt program

Finn radioprogrammet du ønsker å få tilsendt. Oversikt over alle NRKs podkaster finner du her: NRK Podkast

Når du har funnet ditt program, kopierer du lenken som er oppgitt. Altså klikk på det oransje ikonet som det står RSS på. Da kommer det opp en lenke, som du kan trykke på. Har du en ny versjon av nettleseren Internet Explorer eller Opera, vil du få et spørsmål om du vil abonnere på denne feeden. Det vil du!

Eller du kan lime inn lenken i den programvaren du bruker. Som regel finnes det en knapp i podkast-programmer som heter "add new feed", "subscribe to podcast" eller "abonner på podkast". Trykk på denne, så får du opp en boks der lenken skal limes inn.

Du kan også søke opp radioprogrammet i iTunes. For Musikk under Polarhimmelen sitt vedkommende vil det ta noen dager før du finner det.

Musikk under Polarhimmelen har denne lenka: http://podkast.nrk.no/program/musikk_under_polarhimmelen.rss

RSS-ikon
Foto: NRK

Lenke til Musikk under Polarhimmelen som podkast

Musikk under Polarhimmelen direktelenke til iTunes

3. Pc, mobil eller mp3-spiller

Når du har startet et abonnement på en podkast, vil datamaskinen din laste ned nye episoder etter hvert. Du kan høre programmene på pc-en, eller laste dem over på mobil eller mp3-spiller. Sjekk brukermanualen for mp3-spilleren eller mobilen hvis du lurer på hvordan du laster over filene.

4. Ta kontroll

Bruk litt tid på innstillingene i programmet du bruker til å hente podkast. Det er egne menyvalg for hvor ofte programmet skal se etter nye podkaster, hvor mange episoder som skal lastes ned og hvor lenge det skal lagres.

Dersom du ikke får dette til å fungere: ta kontakt med NRKs publikumsservice: Tlf 815 65 900