Meteorologen om Nord-Norge: – Hold på hatten!

Den kraftige vinden som søndag herjer i sørlige deler av landet, flytter seg nordover 2. påskedag.

Varsler kraftig vind i Nord-Norge

Mandag blir det sterk sørvestlig vind og kraftige vindkast mange steder i Nord-Norge.

Foto: Meteorologisk institutt

Vakthavende meteorolog, Matilda Hallerstig

Statsmeteorolog Matilda Hallerstig.

Foto: Bård Gudim

– Den kraftige vinden og uværet beveger seg nordover, og vil merkes fra tidlig mandag formiddag, sier Matilda Hallerstig, vakthavende meteorolog i Tromsø.

Hun forteller videre at vinden minker noe på veien mot Nord-Norge. Likevel kan det bli vindkast på opp mot 25 meter i sekundet. Verst blir det i Lofoten, Vesterålen og Troms.

– Nå vurderer vi fortløpende om vi skal sende ut et obs-varsel for landsdelen. Per nå ser det ut til at vindstyrken akkurat holder seg under grensen, sier Hallerstig.

– Kan bli snøfokk i høyden

2. påskedag er det mange som setter seg i bilen på vei hjem fra påskeferie, men vinden alene vil trolig ikke skape store utfordringer i trafikken i nord.

– Med unntak av i høyden, der det kan bli snøfokk i vinden. I tillegg er det mildt de fleste stedene, som kan gi slaps i veibanen, sier Matilda Hallerstig.

Det er ikke ventet særlig med nedbør mandag, med unntak av Lofoten, Vesterålen og Troms.

Værvarsel for mandag

Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten sørvestlig stiv kuling utsatte steder, om kvelden dreiende sørøstlig i sør. Delvis skyet oppholdsvær.

I Lofoten og Vesterålen øker det til sørvestlig periodevis liten storm, om ettermiddagen minkende til stiv kuling. Perioder med regn, ifølge værvarslingstjenesten Yr.no

– Det kan bli liten storm eller sterk kuling i høyden, for eksempel på Saltfjellet. Vinden minker først i Nordland, allerede mandag ettermiddag, sier Hallerstig.

I Troms blir det økning til sørvestlig periodevis sterk kuling, og ytterst på kysten kan det bli liten storm. Litt regn i ytre strøk, mest sør i fylket.

Mandag øker det til sørvestlig stiv kuling i Finnmark, og sterk kuling fra om ettermiddagen. Delvis skyet oppholdsvær.

– I Troms vil vinden minke på kvelden, og i Finnmark avtar vinden trolig i løpet av kvelden og natta.

– Hold på hatten! Mandag blir det sterk sørvestlig vind og kraftige vindkast mange steder i Nord-Norge.

Meteorologisk institutt / Twitter

Siste sjanse for påskesol

– Blir det sol i landsdelen 2. påskedag?

– Det ser ut til at det er størst sjanse for sol i Nordland. Men deler av Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark kan også få noen solglimt.

Dersom du lurer på hvordan skiføret er på tampen av påska, kan du sjekke skiførekartet fra Meteorologisk institutt, Norges vassdrags- og energidirektorat og Statens kartverk.

Her er et lite utdrag av bilder merket med #nrknordland, #nrktroms og #nrkfinnmark i påska: