Hopp til innhold

Enighet i lærerstreiken: – Lærerne har kjempet en viktig kamp

Lederen for Utdanningsforbundet i Bodø er godt fornøyd med at partene har kommet til enighet.

Lærere i Bodø forbereder seg til streik

TILBAKE TIL HVERDAGEN: Lærerne i Bodø er mandag tilbake på jobb. – De har kjempet en viktig kamp, sier Anita Karlsen i Utdanningsforbundet i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde Lunde / NRK

Lærere ved Bodin vioderegående skole i streik

I STREIK: De streikende lærerne ved Bodin møtte mannsterkt opp på skolen 18. august for å markere sitt synspunkt.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Vi har mange medlemmer som, selv om de har vært streikevillige, gjerne har villet ut i arbeid. Vi er derfor godt fornøyd med å få en hverdag igjen, sier leder Anita Karlsen i Utdanningsforbundet i Bodø.

Mandag morgen ble det klart at den langvarige konflikten mellom de streikende fagforbundene og arbeidsgiverorganisasjonen KS er over.

Partene kom med gladmeldingen på en pressekonferanse på Kommunenes Hus i Oslo mandag morgen. Nå skal det nye forslaget ut på en ny, rask uravstemning blant medlemmene.

– Det er mange flotte og dyktige lærere som har kjempet en viktig kamp. Jeg er veldig fornøyd med at partene har kommet til enighet, sier Karlsen videre.

Vetorett til lærerne

Forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes og leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, og lederen i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, kom mandag til enighet om kjernen i konflikten.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Punktet i den nye arbeidstidsavtalen om at lærerne må godta mer bunden arbeidstid har vært kjernen i striden. KS har begrunnet dette kravet med behovet for å løfte norsk skole ved hjelp av et sterkere fagmiljø og en bedre samarbeidskultur mellom lærerne.

Lærerne mener imidlertid mer bunden arbeidstid er et tegn på mistillit fra arbeidsgivers side.

Nå har partene funnet en løsning på dette. Løsningen gir lærerne en stor seier i form av vetorett når det gjelder spørsmålet om mer bunden arbeidstid.

Dersom partene på en skole ikke blir enige om økt arbeidstid, skal det være en slags tvisteløsning med mekling i kommune eller fylkeskommune. Blir man heller ikke enige der, er det dagens ordning som gjelder.

Løsningen er et kompromiss og går ut på at den gamle avtalen blir stående i inneværende skoleår. Den nye framforhandlede avtalen gjelder fra neste år, etter det NRK vet. Det blir også satt ned et utvalg som skal se på en reform og nye ordninger på dette området i løpet av denne tariffperioden.

– Har følt sterkt på ansvaret

KS-leiaren er provosert

IKKE HELT FORNØYD: Men styreleder Gunn Marit Helgelsen i KS er er likevel overbevist om at på de fleste skoler vil dyktige lærere finne frem til de gode løsningene.

Foto: NRK

KS innrømmer at de måtte gi seg, og at de gjerne skulle hatt et bedre resultat.

– I KS har vi følt veldig sterkt på ansvaret for at barna skal få komme på skolen. Det har vært hovedgrunnen til at vi har gått enda en runde for å forsøke å finne en løsning på konflikten, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.

Avtalen som nå er anbefalt av innebærer at hele ansvaret for prosesser og avgjørelser om organisering av arbeidstiden legges til den enkelte skole og kommune.

– Dette har vært et viktig prinsipp for oss som jobber for lokalt selvstyre. Derfor er vi glad for at lærerorganisasjonene har kommet oss i møte på dette, sier Helgesen, som imidlertid understreker at KS langt fra er like fornøyd med alle deler av avtalen:

– Vi har jobbet lenge for å få til en avtale for dem som ikke klarer å bli enige lokalt, som sikrer mer tilstedeværelse. Det har vi ikke fått til. Jeg er likevel overbevist om at på de fleste skoler vil dyktige lærere og skoleledere i fellesskap finne frem til de gode løsningene.

– Fokuserer på å finne tilbake til hverdagen

Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon har alle tatt lærere ut i streiken, som startet den 11. juni.

Nå er Anita Karlsen og resten av organisasjonene opptatte av å legge streiken vekk på en ryddig måte.

– I Bodø har vi hatt 318 medlemmer ute i streik. I dag er det ingen undervisning. Lærerne er tilbake på jobb, og fokuserer på å finne tilbake til hverdagen sin igjen.

– Hva vil du si til foreldrene der ute?

– Foreldrene får nå mer informasjon fra sin skole, eventuelt kommune eller fylkeskommune. Jeg regner med at skolene er på topp av saken og kommer til å gi den informasjonen som folk trenger.

KS og Utdanningsforbundet, den klart største lærerorganisasjonen, anbefalte begge et forslag fra Riksmekleren i mai. I slutten av juni ble det klart at Utdanningsforbundets medlemmer stemte nei til den anbefalte avtalen. Nå går rundt 8000 streikende lærere tilbake til arbeidet fra tirsdag morgen.

Magnus Takvam om streiken