NRK Meny
Normal

Lonely Planet: – Nordlyset i Norge er britenes ønskereisemål

Verdens mest kjente reisemagasin Lonely Planet har spurt sine lesere om hva som er den ultimate reiseopplevelsen. Svaret ble: Nordlyset i Nord-Norge.

Norge og nordlyset er nummer en av globale reisemål britene vil oppleve, skriver den britiske avisen Daily Mail. Avisen omtaler en stor reiseundersøkelse blant Lonely Planets lesere.

Fem beste reisemål

Lonely Planets septemberutgave

I Lonely Planets septemberutgave er det leserne som velger ut drømmereisemål.

Vakkert nordlys på Helgeland! Mot Dønnamannen

Vakkert nordlys på Helgeland.

Foto: Åse Senning

Magasinets medarbeidere hadde på forhånd plukket ut 40 populære reisemål, og ba leserne sine om å plukke ut fem favoritter.

Nesten 60 prosent svarte at de ville oppleve det fargerike nordlyset i Nord-Norge.

Det forstår reiselivseksperten Anthony Harn i Lonely Planet godt.

– Jeg er helt enig med leserne. Nordlyset er naturens mest spektakulære show. Noen jager stormer. Selv velger jeg aurora borealis, sier Harn til avisa Daily Mail.

På andreplass kom den italienske øya Sicilia med 30 prosent av stemmene.

Undersøkelsen ble gjennomført i forbindelse med Lonely Planets 40-årsjubileum i år.

Yellowstone og den kinesiske mur

Videre ned på lesernes ønskeliste kom daggryet i Yellowstone National Park i USA på tredjeplass, og på fjerdeplass soloppgangen på den kinesiske mur. På henholdsvis femte og sjetteplass kom Antarktis og pingvinene og opplevelsen ved å oppdage en skjult strand på Seychellene.

Reklamerer hardt

Nordlysinteressen i Storbritannia ble for alvor vekket da den 62-årige britiske superstjernen Joanna Lumley i 2008 reiste gjennom hele Nord-Norge på jakt etter nordlyset. Resultatet ble en BBC-dokumentar som finn enorme seertall.

Interessen ble fulgt opp med helsides annonser i Daily Telegraph, the Times og andre aviser. Undergrunnsbanen i London ble farget grønn med boards og en prosjektør som viser nordlys fanget blikket på mange ventende passasjerer.

Siden har det vært fulle fly mellom øyriket i vest og Nord-Norge om vinteren.

Hurtigruten jubler

Daniel Skjeldam

Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam.

Foto: Norwegian

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten, som gjennom flere år har spesialisert seg på å tilby utenlandske turister nordlysopplevelser jubler over den ferske britiske reiseundersøkelsen.

– Jeg ble veldig glad da jeg så denne undersøkelsen. Det viser at stadig flere vil reise til Nord-Norge om vinteren, sier han til NRK.no.

Siden Hurtigruten startet med vinterturisme i 2006 har etterspørselen vokst jevnt og trutt.

– Det har vært en kanonsuksess. Nord-Norge har et stort potensial for vinterturisme. Nå er det opp til oss å gripe fatt i dette og sørge for at turistene får det de kommer hit for å oppleve. Vi må også kunne tilby mer enn nordlys, sier Skjeldam.

Selv slår han et slag for det spesielle lyset som preger landsdelen enten det er midnattssola om sommeren eller mørketida i januar.

– Nordlyset vil være sterkt noen år til. Det spesielle nordnorske lyset er stabilt inn i evigheten, sier han til NRK.no.

Tidligere har nordlyset og Hurtigruten vært omtalt på CNNTravels Oversikt over reisemål som minner deg på hvor flott jorda er.