NRK Meny
Normal

Lærerstudenter kan få ta omstridt matteprøve på nytt: – Nå ble jeg glad

Studenter som strøk på matteforkurset til lærerutdanningen, får en ny sjanse der det er gjort formelle feil med eksamen, melder regjeringen. Består de kan de starte på utdanningen allerede i høst.

Silje Amalie Aasvik, Dønna, student Nord universitet

Silje Amalie Aasvik er en av studentene som strøk i forkurset i matte. Nå øyner hun håp om å få tatt prøven på nytt igjen.

Foto: Ole Dalen

– På flere universiteter og høyskoler ble det begått formelle feil på prøven etter forkurset i matematikk. Studenter ved disse studiestedene skal nå få ta en ny eksamen, dersom de ikke passerte nåløyet i forrige runde. De som består, kan starte utdanningen i høst, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Regjeringen har skjerpet mattekravet for å komme inn på lærerutdanning, og alle studenter må ha minimum karakteren 4 fra det enkleste matematikkurset i videregående skole. Søkere som hadde karakteren 3 i matematikk, fikk tilbud om å ta forkurs for å kvalifisere seg til lærerutdanning.

Men svært mange av studentene strøk i forkurset. På landsbasis var strykprosenten på 75 prosent, mens i Nordland strøk over 90 prosent av studentene.

I ettertid har prøven fått mye kritikk, blant annet for det studentene mener var rot under eksamen og mangelfull oppfølging.

– Det har kommet klager på formelle feil ved gjennomføring av prøven, og det kan være at enkelte universiteter og høyskoler vil gi medhold i disse klagene. Vi vil sørge for at det arrangeres en ny prøve på stedene hvor det har vært formelle feil, sier Isaksen.

Øyner et håp

Nå gir altså regjeringen og gir studentene som strøk, en ny sjanse - så fremt det har vært gjort formelle feil.

– Å, det er utrulig bra. Nå ble jeg glad, sier Silje Amalie Aasvik, som er en av studentene som strøk ved Nord Universitet, der rektoren tidligere har vært ute å beklaget overfor studentene.

Hun øyner nå et håp om at Nord Universitet er et av universitetene der prøven vil bli gjennomført på nytt.

– Kommer du til å prøve deg på nytt hvis du får sjansen?

– Ja, så absolutt. Det vil jeg gjøre, sier Aasvik, som forteller at hun i en mulig ny runde, vil jobbe enda hardere for å stå.

– Jeg skal regne masse. Også håper jeg det ikke blir mer rot med prøven.

Prorektor: – Utfordrende at studieåret allerede er i gang

Prorektor ved Nord Universitet, Grete Lysfjord, sier klagene nå er under behandling og at det vil arrangeres ny eksamen hvis klagerne får medhold. Da vil alle studentene som tok prøven ved det aktuelle studiestedet, få tilbud om en ny prøve.

– Gir dette dere noen utfordringer?

– Dette er fortsatt nytt for oss, men vi må jo sette opp en ny eksamen, deretter skal prøven sensureres. Det er også sagt i dag fra regjeringens side at studentene skal få lov til å begynne på skolen i høst, hvis de består. Her er jo studieåret allerede i gang, så tidsaspektet er kritisk. Men vi må legge godt til rette slik at studentene som eventuelt består, kan ta igjen det tapte på lærerutdanningen.

 Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, sier de studentene som opplevde formelle feil da prøven ble tatt, skal få en ny sjanse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix