Ap: – Ministeren må svare på hva som sviktet

Fortvilte og sinte studenter som strøk på forkurset i matte får nå støtte fra Arbeiderpartiet. – Vi må komme til bunns i hvor det har sviktet, sier Marianne Aasen, som vil ta matterotet opp med statsråden.

Silje Amalie Aasvik, Dønna, student Nord universitet

– Jeg er så sint. Kurset var bare rot, og vi fikk altfor dårlig tid. Jeg skal jo ikke engang bli mattelærer. Jeg har brukt hele sommeren på noe jeg ikke engang får bruk for, sier student Silje Amalie Aasvik.

Foto: Ole Dalen / NRK

Da Nord universitet gjennomførte forkurs i matematikk og eksamen for potensielle lærerstudenter på tre ulike studiesteder i sommer, strøk de fleste av studentene.

Studenter ved Nord universitet er rasende over dårlig gjennomføring av både forkurs i matematikk og eksamen i sommer. Både dekan for lærerutdanningen Egil Solli og rektor Bjørn Olsen la seg mandag flat og beklaget overfor studentene.

Beklagelse holder ikke

Beklagelsen holder ikke for student Silje Amalie Aasvik fra Dønna, som har fått knust lærerdrømmen sin.

– Jeg er så sint. Kurset var bare rot, og vi fikk altfor dårlig tid. Jeg skal jo ikke engang bli mattelærer. Jeg har brukt hele sommeren på noe jeg ikke engang får bruk for, sier hun.

Hun sitter rådvill og frustrert i en nyervervet hybel i Bodø, og vet ikke riktig hva hun skal ta seg til fra høsten. For selv om Nord universitet har lovet å komme med en forbedret utgave av kurset neste år, blir resultatet stående.

– De må bare beklage så mye de vil. Det eneste som er godt nok for meg er beskjeden om at jeg får begynne på lærerutdanningen likevel, sier Aasvik.

– Statsråden må forklare seg

Utdanningspolitisk talsperson i Ap, Marianne Aasen

– Det er statsråd Torbjørn Røe Isaksen som har ansvaret for utdanningssektoren i Norge, Han må svare, sier utdanningspolitisk talsperson i Ap, Marianne Aasen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er ikke bare studiestedene som har ansvar for at tre av fire studenter på landsbasis i høst må finne seg noe annet å gjøre enn å starte lærerutdanning, mener Arbeiderpartiet.

Hun vil ta kurs- og eksamensfadesen opp med statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Vi lurer også på om de har hatt kontroll. Det er viktig å avklare hvilken grad departementet har sikret kvaliteten på kursene og eksamen. Har de forsikret seg om at institusjonene har hatt nok undervisning? På hvilken måte ble eksamen lagt opp, sier Marianne Aasen, som sitter i kirke, utdanning og forskningskomiteen for Arbeiderpartiet.

– Dette setter livet på vent for mange mennesker, som absolutt vil bli lærere og som kanskje kan bli det. Da er det veldig dumt dersom det er kursene eller eksamen som har hindret det, sier hun videre.

– Må vise handlekraft

Arbeiderpartiet understreker at de støttet det nye karakterkravet da det ble lansert.

– Men da forventet vi at det blir gjennomført på en skikkelig måte. Nå ser vi at det kan ha vært gjennomført på en måte som ikke gagner noen parter, og det er svært uheldig.

Hos Kunnskapsdepartementet sier de at de skal evaluere forkursene og eksamen, men de er ikke villig til å fire på kravet.

– Kravet om 4 i matematikk står fast, og når det er praktisk gjennomførbart vil vi følge opp med karakterkrav i norsk og engelsk også, sier statssekretær Magnus Thue.