Hopp til innhold

Kaller endringene i politiet for idioti

Politiet må kutte kraftig. Samtidig skal de bemanne opp kontorer de ikke har behov for, deriblant i Steigen i Nordland. – Galskap, sier Politiets Fellesforbund.

Politioverbetjent Marina Sørgård ved Narvik politistasjon

«GALSKAP»: Marina Sørgård, leder for Politiets Fellesforbund i Nordland, kaller prosessen rundt politikontoret i Steigen og nedbemanning i politiet ellers for galskap.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Vi synes det hele er idiotisk, sier Marina Sørgård, leder for Politiets Fellesforbund i Nordland.

Men tidligere i år kom regjeringen med noe de mente var en gladnyhet: De skal gjenåpne ni politikontorer som var nedlagt. Et av dem i Steigen, i regionen Nord-Salten i Nordland.

Men politiet sier at de ikke ønsker et nytt tjenestested på flere av stedene regjeringen vil gjenåpne.

Også det gjelder Steigen.

– Det er merkelig at de åpner et kontor uten at det er i samsvar med hva politiet i Nordland har behov for, sier Sørgård.

For mens politiet har jobbet for å bemanne de fem stillingene i Steigen, har de flere andre utfordringer.

Les også Regjeringa oppretter politikontor mot politiets ønske

Trygve Slagsvold Vedum, partileder for Senterpartiet og finansminister. I prat med politibetjenter i Alta 010823.

– Sliter på politiet

– Akkurat nå er norsk politi i en krise, sier Sørgård.

Politiet mener selv de har behov for 1.600 nye politibetjenter for å nå regjeringens krav til bemanning. Samtidig står over halvparten av nyutdannede politifolk uten jobb.

Likevel ser det ut til at politiet i Nordland, som mange andre politidistrikt, er nødt til å nedbemanne kraftig.

I løpet av 2023 og 2024 snakker de om å kutte opp mot 50 årsverk i Nordland.

– Og det skjer mens vi er i en bemanningssituasjon som allerede sliter på de ansatte, sier Marina Sørgård.

Ifølge henne er politiet allerede på en minimumsbemanning flere steder.

– Det fører til at straffesaker kanskje ikke blir etterforsket godt nok. Og det vil ta lengre tid å rykke ut. Da er det interessant at regjeringen vil verne et kontor hvor vi egentlig ikke har store behov, samtidig som vi må nedbemanne alle andre steder, sier hun.

Les også Politiet mener de ikke får gjort jobben sin: – Min plikt å si ifra

Hilde ved t-bane

Da nyheten om at regjeringen ville gjenåpne politikontoret i Steigen kom, var politimester Heidi Kløkstad i Nordland politidistrikt tydelig på nettopp det:

Det er ikke i Steigen politiet har størst behov for flere folk.

I hele fjor mottok politiet i Nordland 56 anmeldelser i Steigen.

– Vi står overfor mye mer kriminalitet i det digitale rom nå enn tidligere. Der burde vi vært mye mer til stede. Det er ikke sikkert fem nye stillinger i Steigen hjelper på det feltet, sa Kløkstad til NRK.

Og det er mer med denne saken som får Marina Sørgård til å stusse.

Les også Over halvparten av nyutdannede politifolk står uten jobb i politiet

Første dag på Politihøgskolen i Bodø

Midlertidige løsninger

Robin Johnsen er geografisk driftsenhetsleder for politiet i Salten. Det er han som er ansvarlig for å få på plass de nye betjentene i Steigen.

– Det hele har vært en hektisk prosess med korte tidsfrister, sier han.

Egentlig skulle alt være på klart til 1. oktober. De fem stillingene er nå besatt. Men selve organiseringen er ikke avklart ennå.

Politiet har nettopp bygd et helt nytt kontor i Innhavet, i Hamarøy kommune.

Nå skal de bemanne opp et kontor i nabokommunen Steigen, der de ikke har egnede lokaler.

For øyeblikket har politiet bare fått låne to kontorer i kommunesenteret.

Det nye politikontoret i Innhavet i Hamarøy

Så hovedbasen for de fem politibetjentene vil inntil videre være i Innhavet, blant annet fordi de ikke har mulighet til å lagre utstyr og lignende i Steigen.

Når de får sitt faste arbeidssted i Steigen avhenger av hvor fort vi kan få på plass egnede lokaler, sier Johnsen.

Ifølge han står politiet i Nordland i en slags spagat.

– Hver stilling som fjernes får konsekvenser i form av at vi må gjøre noe mindre eller med lavere kvalitet. Samtidig bemanner vi opp i Steigen, som eneste sted i Nordland, sier han.

Blir Nord-Salten fredet i denne prosessen?

– Hvor vi skal fjerne stillinger er ikke bestemt ennå. Men i Steigen skal vi ansette fem nye folk, og de er utenom de andre kuttene.

Marina Sørgård i Politiets Fellesforbund frykter at de til syvende og sist ikke kommer til å bli flere politifolk i Nord-Salten.

– Det hele er galskap og ganske ulogisk. Selv om vi bemanner opp i Steigen, blir vi neppe flere i den regionen på grunn av kuttene. Jeg tror vi ender opp med å bare flytte folk fra et kontor til et annet, sier hun.

Og takk for tålmodigheten. Først så må vi bare få understreke at de nye tjenestestedene er finansiert gjennom egne midler.

Finansieres gjennom egnen budsjettmidler

Justis- og beredskapsdepartementet (JD) sier de nye tjenestestedene er valgt etter en helhetsvurdering med hensyn til innspill fra kommunene og politiet.

Politikontor i Steigen går ikke på bekostning av resten av politidistriktet siden det er finansiert gjennom egne budsjettmidler, mener justisdepartementet.

Sigve Bolstad er statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet. Han forteller om en situasjon der politiet må håndtere en ny sikkerhetspolitisk situasjon, og i tillegg løse andre viktige oppgaver som gjengkriminalitet og forebygging.

Statssekretæren er bekymret for rekruttering av politifolk til små steder, men han har ikke troen på at sentralisering er løsningen.

– Ved å sørge for at det er trygge og interessante jobber for folk i hele landet. Det vil gjøre tjenestestedene til mer attraktive arbeidsplasser. Regjeringens nye handlingsplan for politiet inneholder flere tiltak for å gjøre det lettere for politiet å rekruttere og beholde ansatte, særlig på mindre steder.