Hvalfangst-aktivister i skuddlinjen for skarpladd harpun

Hvalfangstskuta stod klar til å skyte med en skarpladd harpun da en lettbåt krysset frem og tilbake mellom skuta og hvalen. – Ikke opplevd lignende siden 80-tallet, sier skipper.

Hvalfangstskuta stod klar til å skyte med en skarpladd harpun da en lettbåt krysset frem og tilbake mellom skuta og hvalen. – Ikke opplevd lignende siden 80-tallet, sier skipper.

Det ble ampert ombord på hvalfangstskuta M/S Nystrand da de unge aktivistene krysset frem og tilbake foran hvalfangstskuta.

Det oppstod en svært farlig situasjon da skipper Nils Jørgen Nilsen oppdaget en vågehval rundt Henningsvær i går kveld. Ombord på hvalfangstskuta M/S Nystrand gjorde mannskapet klar den skarpladde harpunen og siktet seg inn mot hvalen.

En lettbåt med to passasjerer ombord kom da kryssende inn foran hvalfangstskuta og blokkerte siktelinjen. Da ble det ampert ombord på hvalfangstskuta.

– Vi har jo sprenggranater og hele greiene. Vi ble mektig irritert, i tillegg skremte de jo vekk hvalen så vi ikke fant den igjen, forteller Nilsen.

Dyr forstyrrelse

M/S Nystrand med mannskap og hval

Mannskapet ombord på hvalfangstskuta M/S Nystrand møtte uventet motstand på hvaljakt.

Foto: Jimmy Karlsen

For mannskapet ombord på hvalfangstskuta var det ekstra ergerlig å miste hvalen. De hadde lett hele dagen uten å finne noe, og ifølge Nilsen ville prisen på en vågehval av denne størrelsen vært på rundt 30 000 kroner.

Han aner ikke hvem aktivistene kan være, men sier at var engelsktalende. Nilsen sier det er lenge siden han opplevde lignende.

– Vi har ikke opplevd lignende siden Greenpeace gjorde det samme på 80-tallet. Vi driver jo en lovlig fangst, så vi skulle jo fått fred til å holde på med jobben vår, mener Nilsen.

– Synd på dem

Skipperen tror det dreier seg mer om uvitende hobby-aktivister enn organiserte aktivistorganisasjoner.

– Det er snakk om unge mennesker som jeg tror kommer fra storbyen hvor asfalten dominerer. Så kommer de til Lofoten hvor naturen og jakten på fornybare ressurser dominerer. De får ikke med seg de opplevelsene vi setter pris på. Derfor synes jeg synd i dem, forteller Nilsen til Lofotposten.

Hvalfangstskuta rapporterte hendelsen inn til politiet som gikk ut på twitter og etterlyste tips.

Saken etterforskes nå av Vest-Lofoten lennsmannskontor.

Laster Twitter-innhold