Hustaket tatt av vinden: – Håper det blir lenge til neste storm

Samtidig som stormen herjet og tok med seg taket, jobbet Carl Christian Moland i adrenalinrus for å berge det som berges kunne.

Dette huset på Sundby i Saltdal mistet store deler av taket etter stormen i går kveld. Ingen personer ble skadet.

Dette huset på Sundby i Saltdal mistet store deler av taket etter uværet i går kveld. Ingen personer ble skadet i stormen, som Carl Christian Moland mener er det kraftigste han noen sinne har opplevd. Video: Ole Dalen / NRK

– Det var helt ekstremt. Vi er vant til mye uvær og vind her, men aldri noe i nærheten av så voldsomt som dette, sier Moland dagen derpå til NRK.

På gårdstunet på Sundby i Saltdal kommune i Nordland er det lett å få øye på bevis etter vindens herjinger i går kveld og i natt.

Karl Kristian Moland

Carl Christian Moland satt i nabohuset da vinden tok med seg taket på foreldrenes hus.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Foreldrenes hus mangler store deler av taket, og også låven har fått merke kreftene av stormen. Innsatsen til Carl Christian og brødrene hindret trolig at skadeomfanget ble enda større.

– Vi var full av adrenalin og jobbet for å berge det vi kunne, skildrer Moland, som selv ble vitne til at taket på barndomshjemmet fløy avgårde mens de jobbet med å sikre nabobygningen.

– Da hadde vi ingenting å stille opp med. Det var skremmende. Jeg har all respekt for naturen og hadde vært dum hvis jeg hadde prøvd å berge taket. Jeg håper det blir lenge til neste storm.

– Uvær tett som hagl

Til alt hell var foreldrene bortreist, og brødrene fikk etter hvert fikk de sikret verdisaker som familiebilder fra huset.

Det er ikke meldt om personskader etter uværet som slo til kun et par uker etter ekstremværet «Ylva».

– Uværet kom jo som haggel. To stormer så tett på hverandre har jeg aldri vært med på, sier ordfører Rune Berg (Sp), som er skremt etter vindens herjinger.

Uværet rev opp trær i Saltdal

Uværet med østavind ga lokalt svært kraftige vindkast i Saltdal torsdag kveld og natt.

Foto: Ole Dalen / NRK

Nå er de i gang med å kartlegge skadeomfanget i kommunen. Under «Ylva» ble nesten 15.000 kubikk skog i Saltdal tatt av vinden, ifølge ordføreren.

Laster Twitter-innhold

– Hvor mye som er felt, gjenstår å se. Vi har i tillegg fått melding om flere tak som er tatt, et uthus som er blåst bort og en god del busskur.

– Det viktigste er uansett at ingen ble skadet, legger Berg til.

– Kvalifiserte ikke til ekstremvær

Begge de to mener stormen i går var kraftigere enn under ekstremværet «Ylva» i slutten av november. Likevel ble det kun sendt ut såkalt OBS-varsel i går i Nord-Norge.

– Ifølge kriteriene vi har, var det ikke grunnlag for ekstremvarsel i nord i går, forklarer vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Magni Svanevik til NRK.

I området rundt ble det målt liten storm torsdag kveld og full storm i fjellene. Det vil si vindkast på 25-30 meter i sekundet.

Samtidig påpeker Svanevik at målingene ikke nødvendigvis er representative fordi østavinden kan gi veldig sterke vindkast lokalt.

– Derfor kan det ha vært sterkere enn under «Ylva» enkelte steder.

Vinden rev opp trær i Saltdal

Uværet reiv opp flere trær i Saltdal torsdag. Under ekstremværet «Ylva» ble nesten 15.000 kubikkmeter skog tatt av vinden.

Foto: Ole Dalen / NRK