Hopp til innhold

Her har de ikke hatt en fast teknisk sjef på over 20 år

Kloakk fra 1,5 millioner mennesker går urenset eller dårlig renset ut i fjordene våre. En av årsakene er at mange småkommuner mangler folk med riktig kunnskap.

Værøy i Lofoten

Værøy i Lofoten er en av kommunene som sliter med å få riktig kompetanse.

Foto: Jon Olav Larsen

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Nesten helt ytterst i Lofoten er Frank Hansen rådmann i Værøy kommune. Der har de ikke hatt en teknisk sjef fast ansatt på over 20 år.

Det får konsekvenser for den lille øykommunen.

– Fraværet av teknisk sjef gjør at vi ligger etter på det meste. Vi klarer ikke oppfylle kravene. Ikke fra overordnede myndigheter, men heller ikke de krav og forventninger som både politisk ledelse og innbyggere skal ha til kommunen, sier Hansen.

Tøff konkurranse

Mange norske kommuner sliter i likhet med Værøy med å finne god nok kompetanse til riktig drift og investeringer av renseanlegg for kloakk.

For Værøy sin del er kampen om egnet arbeidskraft tøff.

– Det er et lite fagmiljø samtidig som vi konkurrerer med store konsulentfirmaer. Vi klarer ikke matche lønna til den type fagpersonell.

Omfattende regelverk

NRK fortalte nylig at kloakk fra 1,5 millioner mennesker går urenset eller dårlig renset ut i fjordene våre.

Fylkesmannen i Nordland mener en av årsakene er at kommunene må forholde seg til et komplisert miljøregelverk, og de bekrefter samtidig at kommunene ikke alltid har kompetansen tilgjengelig.

– De skal forvalte et regelverk som er til dels veldig omfattende. Det stemmer nok godt at de kan ha problemer med å ha den kompetansen de trenger, sier senioringeniør Hege Rasmussen hos fylkesmannen i Nordland.

Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.

Se minidokumentaren om havsynderne.

På grensen

Mange kystkommuner i Norge har valgt renseteknologi som ligger på grensa til å klare de primærrensekravene som myndighetene stiller.

Alle de store renseanleggene skal fjerne halvparten av faste stoffer, men det klarer de ikke alltid.

– Mange kommuner kjøper et renseanlegg som skal vare i 40–50 år og det er en bestilling de gjør én gang. Det er en kompetanse som de kanskje ikke har. Det vi har problemer med for tiden er det som heter primærrensekrav, der mange kommuner håper at vi med ganske enkle metoder kan oppfylle et krav. Så har det vist seg å ikke være fullt så enkelt som mange har trodd, forteller sjefingeniør Terje Farestveit i Klima- og miljødirektoratet.

Hege Rasmussen hos fylkesmannen ber kommunene som sliter ta i bruk myndighetenes nettsted miljøkommune.no for å få hjelp.

– Det er et veldig godt hjelpemiddel, men det er klart det er mye de skal vite om på dette området.

kartkloakk3