Her «stjeler» hvalen fiskernes fangst: – Svært uvanlig, ifølge forsker

Spermhvaler i Vesterålen har funnet en behagelig måte å skaffe seg mat. De stjeler fiskernes fangst. – Kun hodene henger igjen, sier fortvilet blåkveitefisker.

Spermhval

MATFAT: En spermhval dykker ned for å forsyne seg av blåkveite fra linen til en fiskebåt.

Foto: Erik Heiskanen

Det er to år siden den første spermhvalen kom og forsynte seg fra bruket. Siden da har ryktet spredd seg. Denne sommeren svermer omlag 10 hvaler rundt fiskebåtene i Vesterålen.

– Det virker som om ryktet sprer seg blant hvalene seg om den lure måten å skaffe seg mat på. Det har blitt stadig flere. Forrige gang vi var ute var det fire hvaler som svermet rundt båten vår, sier fisker Erik Heiskanen.

Ifølge hvalforsker Tiu Similä har ikke «fisketyveri» vært vanlig blant spermhvalene i Vesterålen. Det som er veldig spesielt at dette sprer seg fort blant hvalene.

Hvalene lærer av hverandre. For noen uker siden var det kun noen få individer som gjorde dette, sier hvalforsker Tiu Similä.

Det var Kyst og fjord som først omtalte saken.

Se video av spermhvalen:

Spermhval spiser blåkveite

– Er de late?

I hovedsak jakter spermhvalen blekksprut, men tar også blåkveite. Men å dykke til flere hundre meters dyp kan være slitsomt. Da er det mye enklere å dra til en fiskebåt og spise fisken direkte fra fiskelina.

Fiskerne beskriver det som at fangsten blir regelrett skrellet bort fra fiskelina.

– De dykker ned like ved båtene og forsyner seg. Når vi drar opp linene det mange tomme kroker. På enkelte av krokene henger kun hodene av fiskene igjen, sier Heiskanen.

De siste gangene har mannskapet opplevd fangsten blitt halvert sammenlignet med hva som er vanlig, og Heiskanen er ikke i tvil om at årsaken er de sultne spermhvalene.

Skal skremme dem

Også andre steder i verden har spermhval forsynt seg av fangsten til fiskere. Forskeren mener det ikke nødvendigvis er latskap blant hvalene som er årsaken til at de nå spiser av fiskebruket.

Tiu Similä

Hvalforsker Tiu Similä tror dårligere tilgang på mat kan være årsaken til at spermhvalene forsyner seg av fangsten fra fiskebåter.

Foto: Privat

– Tidligere undersøkelser andre steder har vist at det skyldes endring i matfatet. Antakelig har det samme skjedd her, men nøyaktig hva som har skjedd vet jeg ikke, sier Similä.

Hun kartlegger nå oppførselen til spermhvalen i samarbeid med et større forskningsprosjekt i Alaska. Målet er å finne ut hva som må gjøres for å få spermhvalen til å slutte å forsyne seg fisken som er fanget. Når blåkveitefisket starter opp igjen i slutten av juli, skal hvalforskeren teste ut om lydutstyr kan skremme hvalen vekk fra båtene.

– Jeg krysser fingrene for at det kan hjelpe oss. For hvis dette fortsetter er det ikke noe vits for oss å fortsette fisket etter blåkveite, fortviler Heiskanen.