Hopp til innhold

Heimevernet bruker 14,6 millioner på leiebil

Heimevernet har ingen kjøretøy stående og satser heller på leiebiler de øver. I 2017 brukte de 14,6 millioner på dette. Marius Jøsevold er kritisk til om Heimevernet står godt nok rustet dersom en væpnet konflikt oppstår.

Marius Meisfjord Jøsevold på øvelse på Lurøy

Marius Meisfjord Jøsevold på øvelse i Heimevernet på Lurøy.

Etter en øvelse i regi av Heimevernet, tok Marius Jøsevold til Facebook for å lufte sin frustrasjon.

– Jeg tenker som så at når russerne eller en annen fiende kommer, så kan ikke det norske heimevernet stå utenfor portene til Hertz klokken åtte om morgenen. Da må vi ha biler tilgjengelig.

Det sier Marius Jøsevold, gruppeleder for SV på fylkestinget i Nordland. Denne uken var han og flere tusen andre på øvelse for Heimevernet i Nordland, og Jøsevold hadde mye å utsette på utstyret de hadde tilgang til.

Marius Meisfjord Jøsevold

Marius Jøsevold, SV.

Foto: Anita Borkamo / NRK

– Hvis det er sånn at det står dårlig til med de kjøretøyene som stilles til rådighet, så bør vi jo løfte det opp på et politisk plan. Det er viktig å bruke pengene som er nødvendig for å løse oppgavene Heimevernet er satt til å løse.

Flest soldater, minst penger

Oberstløytnant Bengt Henriksen er sjef for Sør-Hålogalands heimevernsdistrikt, HV-14. Han sier at de knapt har kjøretøy i distriktet, og at dette er av økonomiske grunner.

– Vi har nesten ingen kjøretøy i HV-14, så det er helt riktig. Vi har brukt rammeavtalen som Forsvaret har gjort med leiebilfirmaet Hertz, for å spare skattebetalerne for penger, før han legger til:

– Vi har ingen væpnet konflikt nå, og i en reell situasjon hadde vi rekvirert sivile kjøretøy.

Heimevernsøvelsen som har pågått i Nordland har inkludert flere tusen soldater. I tillegg til manglende transport, trakk Jøsevold også inn lite ammunisjon og dårlig samband. Også det tar Henriksen med knusende ro.

– Det er jo derfor vi øver, for å avdekke slike ting. Det er utrolig viktig at vi erfarer at sambandet ikke alltid fungerer, eller at ammunisjonen ikke alltid kommer fram.

– Men hvis Norge skulle blitt forsøkt invadert, hadde det ikke vært bedre å ha kjøretøy stående?

– Selvsagt ville jeg heller hatt det, men det er en gang slik at Heimevernet har et begrenset budsjett. På landsbasis forvalter vi tre prosent av forsvarsbudsjettet. Det er ikke mye, med tanke på at to av tre væpnede soldater går med HV-merket på skulderen.

Noe annet i krise eller krig

Heimevernet sier situasjonen ville ha vært en helt annen dersom det var krise eller krig.

- Ved krise eller krig ville Rekvisisjonsloven bli gjort gjeldene. Da vil Heimevernet kunne rekvidere flere tusen kjøretøy på kort varsel for å dekke sine behov, sier kommunikasjonsrådgiver Stein Cato Nybakken i Heimevernstaben.

Til tross for at Marius Jøsevold kritiserer utstyret til Heimevernet, understreker Nordland SV-lederen at det ikke er noe galt med mannskapet til HV-14.

– Jeg vil skryte uhemmet av de folkene som jeg har vært på øvelse med. Dette er mennesker som har en genuin interesse av å gjøre en jobb, og da mener jeg de bør bli belønnet med ordentlig utstyr.