Havila Kystruten får ikke nye kystruteskip ferdig i tide

Om vel 11 måneder skal Havila Kystruten starte trafikken mellom Bergen og Kirkenes. Men fortsatt ligger to halvferdige skrog i Spania.

Havila Kystruten

Havila skal trafikkere kystruten fra 2021.

Illustrasjon: Havila Kystruten

Skipene skulle etter planen gå mellom Bergen og Kirkenes fra 1. januar 2021 i konkurranse med Hurtigruten.

Havila Holding og hovedeier Per Sævik i Havila Kystruten sier til Teknisk Ukeblad at de jobber på spreng for å få på plass nye kontrakter for bygging av to av de fire nye kystruteskipene.

Fornøyd Per Sævik i Havila-gruppen etter at Havila får kontrakt på kystruta Bergen-Kirkenes

Hovedeier Per Sævik i Havila-gruppen sier at de jobber på spreng for å få på plass nye kontrakter for bygging av to av de fire skipene.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

I november innstilte det spanske verftet ordren på de to skipene. Siden august har arbeidet ved verftet stått helt stille, ifølge Sysla. Verftet har store økonomiske problemer og 1300 ansatte har vært permittert siden august.

I desember opplyste Havila Kystruten at de var på utkikk etter nye verft som kunne overta byggingen. Da regnet de med å få en avklaring før nyttår.

Det skjedde ikke.

Jobber med å finne erstatning

Administrerende direktør Arild Myrvoll i Havila Kystruten sier de jobber med å finne erstatningsskip for de forsinkede.

Til NRK skriver Myrvoll at rederiet vil ha en løsning i løpet av de neste ukene.

I dag 10:05

Oliver Rønning, NRK:Hei, Arild! Ser at Havila Kystruten har fått problemer med kontrakter for to skip og at dere ikke får dem ferdig i tide. Er dette noe du har mulighet å kommentere i dag?

10:45

Arild Myrvoll, adm. dir, Havila Kystruten:Hei,
jeg sitter i møte med Tersan i Tyrkia. Byggingen av de to skipene her går meget bra. Vi er godt fornøyd med kvalitet og fremdrift.
Vi vil i løpet av et par uker ha en løsning på de to siste skipene. Parallelt jobber vi med erstatningsfartøy for de to skipene som blir forsinket. Vi har samtidig en tett og konstruktiv dialog med departementet.
Mvh
Arild M.

Håper på rask avklaring

Hovedeier Per Sævik sier til Teknisk Ukeblad at de fortsatt er i samtaler med det spanske verftet.

– Vi diskuterer fortsatt med Barreras, men har samtidig diskusjon med et par andre. Vi håper på en avklaring i løpet av to-tre uker, sier Sævik til Teknisk Ukeblad.

Havila bygger de to andre skipene ved verftet Tersan i Tyrkia. Ifølge Sævik er disse skipene i rute.

Havila i Herøy får drive fire skip på kystruta mellom Bergen og Kirkenes.

TILDELING: Havila får drive fire skip på kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Sævik kommenterer tildelingen i mars 2018.

Skal seile med fire skip

Havila Kystruten vant i april 2018 ett av tre anbud på kystruten Bergen-Kirkenes med Samferdselsdepartementet med oppstart 1. januar 2021. Havila Kystruten skal seile med fire skip på strekningen Bergen-Kirkenes fra 1. januar 2021, men Hurtigruten skal seile med sju.