NRK Meny
Normal

Har passert 40 milliarder

Norsk sjømat er mer populær enn noen gang tidligere. Tross finanskrise er verdiene skutt til himmels.

Sjømatforedling

Det produseres mer laks og verdien blir stadig høyere. Så langt i år har Norge eksportert sjømat for 40,4 milliarder kroner.

Foto: Eksportutvalget for fisk

Aldri før har eksportveriden på norsk sjømat vært høyere enn nå. For første gang har sjømat-eksporten passert 40 milliarder kroner.

Tall fra Eksportutvalget for fisk viser at det så langt i år er eksportert sjømat for 40,4 milliarder kroner. Til sammenligning ble det i hele 2008 eksportert for 38,7 milliarder kroner.

Bedre priser for laks

– Verdiveksten skyldes økt pris for lakseproduktene samtidig som eksportvolumene øker, sier markedsanalytiker Paul T. Aandahl i Eksportutvalget for fisk. Dette viser at etterspørselen etter norsk laks i eksportmarkedene er stigende.

Det er ikke bare prisene som drar opp eksportverdien. Markedet ute i verden kjøper generelt mer sjømat, spesielt norsk laks.

Ny salgsrekord

2009 vil ende som det beste året noen sinne for norsk sjømat. Mens andre eksportnæringer i Norge opplever nedgang, er utvkiklinga helt det motsatte for norsk sjømat.

Når dette året er over og oppsummert vil eksportverdien av norsk sjømat trolig runde 45 milliarder kroner, ifølge Paul Aandahl ved Eksportutvalget for fisk.