– Hamsun var en rasist

Samisk professor i litteratur mener den verdenskjente forfatteren fra Norge var en rasist.

Forfatter Knut Hamsun
Foto: HO / AFP

Knut Hamsun ble nylig feiret i Nordland. Han ble født i 1859 og døde i 1952, og regnes som en av Norges mest betydelige forfattere, og en av tre som har vunnet Nobelprisen i litteratur (Markens Grøde).

Knut Hamsun-året

2009 er Knut Hamsun året.

GULDAL: Girjeèálli Knut Hamsun lei rasista.

– Mindre verdt enn dyr

Selv om han var en verdenskjent forfatter og ble født for 150 år siden, får han likevel kritikk fra flere hold.

– Han var en rasist, mener samisk professor i litteratur, Harald Gaski, og sier at det ikke er noen grunn til å prøve å skjule dette for allmennheten.

Hamsunsenteret

Hamsun hylles med et eget senter.

Foto: Nordsalten / Steven Holls Architects (fotomontasje)

Han siterer fra boka "Markens Grøde", som Hamsun også vant Nobelprisen for: "Et menneske gikk i området, og etter vedkommende kom dyrene. Slik ble en vei til. Og så fant samene veien og fulgte etter."

Gaski tolker dette som at samene var mindre verdt enn dyr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harald Gaski

Harald Gaski.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er en annen sak at Hamsun var en anerkjent forfatter, men etter dagens oppfatning, så var han en rasist, fortsetter Harald Gaski.

Støttes av Hamarøy-ordføreren

Ordføreren i Knut Hamsuns hjemkommune Hamarøy, Rolf Steffensen, støtter Harald Gaski i hans karakteristikk av den verdenskjente forfatteren.

Rolf Steffensen, ordfører i Hamarøy.

Rolf Steffensen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Jeg ser ingen grunn til å bortforklare det faktum at Knut Hamsun kommer med sterke rasistiske uttalelser. Så jeg vil gjerne si at Harald Gaski har rett. Knut Hamsun både uttrykker seg rasistisk og han var helt sikkert også en rasist, hvis man skal bruke et så sterkt begrep som det, sier Steffensen.

Hamarøy-ordføreren ser absolutt ingen grunn til å støtte de rasistiske uttalelsene til Hamsun.

Hør: Ordføreren i Hamarøy støtter Gaskis påstander

– Det er viktig å holde fast på dette prinsippet slik at vi kan komme videre. La dette bli en utfordring for hver enkelt av oss. Jeg synes ikke det er så interessant å diskutere om hva Knut Hamsun var eller ikke var, men mer hva vi kan bruke dette til. Da må vi kjenne på og ta stilling til våre egne holdninger. Hva gjør dette med oss og er vi villige til å ta et oppgjør med våre egne holdninger i dag? spør Steffensen.

Tviler på at Hamsun var rasist

Den kjente samiske skuespilleren Nils Utsi, som i sin tid spilte Gilbert Lapp i Hamsun- stykket Benoni og Rosa, tviler på at Hamsun var en rasist.

GULDAL: Nils Utsi Hamsuna birra

– Jeg er ikke sikker på om det han skrev i Markens Grøde var hans personlige oppfatning, men heller synet til menneskene som var med i romanen. Sosialdarwinismen var sterk på den tiden, og den styrte folks oppfatning av etnisk tilhørighet, sier Utsi.